VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AND kan maar geen nieuwe klanten vinden

Zonder een beetje vals te spelen met eenmalige meevallers lijkt het moeilijk voor kaartenmaker AND om goede cijfers te presenteren. Beleggers gooien het aandeel in de verkoop.

Over het eerste kwartaal boekte AND meer verlies en een lagere omzet dan in dezelfde periode vorig jaar.

Topman Maarten Oldenhof noemt de start van het jaar voor de maker van digitale navigatiekaarten ‘uitdagend'.

Nu de , wordt sterk duidelijk dat AND moeite heeft om (nieuwe) klanten aan zich te binden. ‘Wij praten met diverse grote marktpartijen, maar zijn afhankelijk van de besluitvorming bij deze partijen en hun lange goedkeuringsprocedures'.

De vraag doemt altijd weer op of AND wel voldoende kwaliteit levert.

AND maak(te) zijn digitale kaarten niet met behulp van rondrijdende meetauto's, zoals concurrenten TomTom en Nokia doen, maar gaat uit van onder andere luchtfoto's die met behulp van de computer worden omgezet in digitale kaarten.

Stukken goedkoper, maar minder nauwkeurig en kwalitatief inferieur, ook al blijft Oldenhof dit immer stellig ontkennen.

Toch moet dit wel een belangrijke reden zijn dat dat ‘de omzet van AND zou verdriedubbelen en de winst vervijfvoudigen´, vorig jaar eenzijdig opzegde.

Geen vetpot
Maar er speelt meer dan kwaliteit. ´Grote marktpartijen zijn nog steeds zeer voorzichtig met het nemen van beslissingen door de grote mate van onzekerheid van marktontwikkelingen en met name de invloed daarvan op de verdienmodellen´, zo stelt het kwartaalbericht.

De afnemers van AND, denk aan een mix van internet providers, telefoonmakers en besturingssysteemmakers, kunnen hun klanten nauwelijks een vergoeding vragen voor het gebruik van navigatiediensten. Microsoft, Google en Nokia bieden hun (smartphone-)klanten vrijwel gratis navigatiediensten aan. Het lijkt aannemelijk dat dit voor AND dus ook geen vetpot is.

Zo blijkt ook uit de in de trading update genoemde Navmii deal. AND levert de digitale kaarten aan Navmii, die deze vervolgens gebruikt om een Iphone navigatie applicatie te maken. ‘Inmiddels zijn er al 250.000 apps voor iPhone en iPad gedownload via de iTunes store', meldt de trading update trots.

Dit lijkt heel wat, maar met een (geschatte) opbrengst van 1 euro per download zet dit weinig zoden aan de dijk. De toevoeging van Ierland, Groot Brittannië en Finland aan het landenassortiment in het eerste kwartaal zal daar weinig aan veranderen.

Sociale media
AND kan het niet laten om in te spelen op de sociale netwerkhype. Oldenhof ziet kansen voor sociale media - hij noemt Facebook, Groupon en Twitter - op de smartphones.

Op zich terecht dat hier ruimte is voor het aanbieden van locatiegebaseerde diensten. Maar of deze partijen AND zullen vinden is de vraag. En als AND al gevonden wordt, is de vraag wat de onderhandelingspositie van de kleine kaartenmaker is ten opzichte van deze miljardenondernemingen.

Oldenhof houdt zelf ook aardig wat slagen om de arm. ‘De economische omstandigheden, marktontwikkelingen en verdienmodellen in de markt voor digitale kaarten zijn in hoge mate onzeker. AND is daarom niet in staat om een verwachting uit te spreken voor de resultaten over geheel 2011'.

Beleggers balen stevig van de onzekerheid die de toekomst van AND kenmerkt. Het aandeel verliest vele procenten tegelijk na bekendmaking van de cijfers.




Gerelateerde artikelen