VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wat zorgelijke ontwikkelingen bij ICT Automatisering

Met minder mensen kun je minder verkopen. ICT Automatisering zag vorig jaar 40 procent van het Duitse personeelsbestand weglopen en wordt daar nog altijd door geraakt.

Een uiterst summier berichtje van software en automatiseringsverhaal ICT over het eerste kwartaal. Opvallend ook dat de kwartaalupdate niet gelijktijdig met de beloofde strategische update naar buiten wordt gebracht.

Dat had mogelijk de zorgelijke bedrijfseconomische ontwikkelingen wat kunnen overschaduwen. Het bedrijf heeft daar niet voor gekozen en ziet de beurskoers met circa 4 procent dalen.


Geen herstel
ICT laat weten dat over de eerste drie maanden van het jaar de omzet met 13 procent is gedaald tot 20,0 miljoen euro. Hierop is een  operationele marge van 4,2 procent behaald, tegen nog 5 procent over dezelfde periode 2010. Inclusief bijzondere posten bedraagt de marge slechts 2,0 procent.

Ondanks het korte berichtje, is het duidelijk dat het bedrijf het zwaar heeft. In Nederland is de omzet met 1 procent gestegen, terwijl in Duitsland de omzet met 42 procent is gedaald als gevolg van het lagere personeelsbestand.

In beide landen valt de omzetontwikkeling tegen. Vorig jaar steeg de omzet in Nederland nog met 8 procent door een nieuwe aansturing van de organisatie.

De automatisering en software ontwikkelingstak werd in eigen land samengevoegd, waarmee beter op de behoeftes in de markt kan worden ingespeeld. Dat positieve effect is blijkbaar al weer uitgewerkt.

In Duitsland is de omzet volgens het bedrijf uit Barendrecht in het eerste kwartaal gelijk gebleven aan het niveau van het vierde kwartaal 2010. En dat terwijl ICT toch al weer enige tijd bezig is orde op zaken te stellen en nieuwe mensen aanneemt.

De terugval lijkt ook groter dan waar begin dit jaar nog over werd gesproken. Het omzetpotentieel in Duitsland zou 30 procent lager liggen dan vorig jaar.

Blijkbaar gaat het aannemen van personeel in Duitsland niet zo makkelijk. “Het werven van professionals blijft een speerpunt. Met name in Duitsland om aan de vraag te voldoen en de gewenste schaal te krijgen”, aldus het bedrijf.

Margedruk
De margedruk wordt versterkt doordat het lastig blijkt de tarieven te verhogen. Dat geldt zowel in Nederland als in Duitsland. Voor het bedrijf als geheel is sprake van een vlakke ontwikkeling van de tarieven.

Bij onze oosterburen moest ICT kosten maken om de organisatie weer op poten te zetten en deze in te richten op de nieuwe markten die het bedrijf wil gaan betreden.

Het zou zo aardig zijn geweest als de nieuwe topman Carlo D’Agnolo daar iets over had gezegd en we hadden geweten waar deze kostenposten precies voor dienen.

De Duitse activiteiten, vorig jaar goed voor ruim een kwart van de totale omzet, hebben in het eerste kwartaal van dit jaar niet bijgedragen aan de winst.

Geen prognose
ICT zou in mei met een strategische herijking naar buiten komen, maar een exacte datum is daar blijkbaar nog niet voor bekend, want het bedrijf rept er geen woord over.

De onderneming zegt wel dat het de vraag ziet toenemen en daarmee kansen krijgt om betere marges te maken.

Al met al een niet zo opbeurende update van ICT dat zich niet waagt aan een prognose.  
Gerelateerde artikelen