VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel Air France-KLM de lucht in op verbeterde vooruitzichten

Ondanks een wat tegenvallend vierde kwartaal gaat het aandeel Air France-KLM omhoog. Het positivisme van het persbericht is blijkbaar aanstekelijk. De luchtvaartmaatschappij gaat voor dit jaar uit van een hoger resultaat.

Beleggen in luchtvaartbedrijven is riskant, zo heeft het verleden geleerd. Wie het afgelopen jaar zijn geld in Air-France-KLM heeft gestoken kan dat beamen. In januari ging het aandeel verder omhoog, maar daarna is het per saldo bergafwaarts gegaan.

Tussentijds was er sprake van een turbulente achtbaanrit. In korte tijd waren er dan ook nogal wat incidenten, zoals de aardbeving in Japan, de crisis in het Midden-Oosten en Afrika en de zeer beweeglijke olieprijs.

Sprak Air France-KLM bij de halfjaarcijfers in november vorig jaar nog over een operationeel jaarresultaat van meer dan 300 miljoen, drie maanden later moest het deze prognose laten varen. Air-France hanteert een gebroken boekjaar dat loopt van 1 april t/m eind maart.

Stakingen onder Franse verkeersvliegers en hevige sneeuwval lagen aan de winstwaarschuwing ten grondslag. Allemaal factoren waar beleggers in deze sector mee geconfronteerd worden.

Jaarcijfers
Over het traditioneel zwakke vierde kwartaal - nu gepubliceerd, omdat de luchtvaartmaatschappij hanteert een gebroken boekjaar- wist de luchtvaartmaatschappij het operationele resultaat met 94 miljoen euro te verbeteren tot een verlies van 403 miljoen euro.

Bezien over het gehele boekjaar is er sprake van een operationele winstverbetering van 1,4 miljard euro tot een winst van 122 miljoen euro. Kostenbesparingen van 595 miljoen euro droegen flink bij.

Verbeteringen waren en bij het passagiersvervoer (+1,1 procent) en met name bij het meer conjunctuurgevoelige vrachtvervoer (+2,5 procent).


Het resultaat is lager dan eerder beloofd, maar na twee dieprode jaren wel weer zwarte cijfers. Een goede prestatie als wordt bedacht dat de Frans-Nederlandse maatschappij een miljard euro meer kwijt was aan brandstofkosten.

Het bedrijf dekt de brandstofprijzen wel af maar was daar het afgelopen jaar niet zo succesvol mee. Op de termijncontracten werd in totaal 164 miljoen euro verloren.

CEO Pierre-Henri Gourgeon toonde zich op de in Parijs gehouden persconferentie dan ook opgewekt. "De economie was het afgelopen jaar beter, maar we werden geteisterd door uitzonderlijke gebeurtenissen. De strategische acties die we hebben genomen hebben desondanks vruchten afgeworpen."

Geen dividend
Onder aan de streep staat een nettowinst van 613 miljoen, maar dat komt door de winst op de beursgang van reserveringsmaatschappij Amadeus.

Ondanks de zwarte cijfers heeft Air France-KLM besloten geen dividend uit te keren en het geld aan te wenden om de financiële positie te versterken.

Dat is op zich jammer omdat het bedrijf voor dit jaar een verdere verbetering van het operationele resultaat verwacht. Het resultaat zal dit boekjaar ook gestut worden door kostenbesparingen van naar verwachting 470 miljoen euro.

Nieuwe boekingen laten een positieve trend zien en mocht het nodig zijn dan kan Air France de capaciteit aanpassen aan een lagere vraag.

Optimistische geluiden van een onderneming die naar eigen zeggen sterker uit de crisis is gekomen. Beleggers gaan weer omhoog, maar riemen vast bij dit soort aandelen.




Gerelateerde artikelen