VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell heeft weer voet tussen de deur in Rusland

Shell kan weer mee gaan spelen bij de verdeling van een enorme gas- en olievoorraad in Rusland. Met dank ook aan een kwartet Russische miljardairs.

Hij zal het vast niet zo bedoeld hebben, maar de Russische miljardair is één van de mannen die ervoor gezorgd heeft dat Shell weer in de race is om een gigantische olie- en gasschat te gaan ontsluiten in Rusland.

Onder de ijskoude wateren van de Noordelijke IJszee liggen naar schatting 35 miljard vaten aan olie en meer dan 10.000 miljard kubieke meter gas opgeslagen. De olievoorraad alleen is al meer dan mondiaal in één jaar wordt gebruikt.

BP had primaat...
Shells grote Europese concurrent, BP, leek uitverkoren om die voorraden te helpen ontginnen. Maar een groep tegenstribbelende aandeelhouders heeft die opzet voorlopig weten te dwarsbomen via de rechter.

Westerse maatschappijen maken, op eigen houtje, geen schijn van kans om mee te profiteren van de Russische bodemschatten. Daarvoor is een alliantie nodig met een Russische partij. BP dacht in oliegigant Rosneft die partner gevonden te hebben.

Begin dit jaar sloot het aangeslagen Britse energieconcern een akkoord met Rosneft om 125.000 vierkante kilometer in de Arctische wateren te gaan exploreren. Aan de deal hing een prijskaartje van 16 miljard dollar (11,3 miljard euro).

Onderdeel van de deal was een aandelenruil tussen de Britten en de Russen. BP zou een belang van 9,5 procent nemen in Rosneft; de Russen werden voor 5 procent eigenaar in het Britse concern.

Vier Russische miljardairs gooiden roet in het eten. Volgens Viktor Vekselberg, Mikhail Fridman, German Khan en Len Blavatnik mag BP uitsluitend zaken in Rusland doen via , een joint venture die het viertal had opgezet met BP.
Zij stapten naar de rechter.

...maar grijpt vooralsnog mis
BP sloot het samenwerkingsverband met de Russische grootverdieners, die indirect grote invloed hebben bij TNK-BP, in 2003 en kreeg zo voet aan de grond in Rusland. Inmiddels is de joint venture de derde olieproducent van Rusland en van eminent belang voor BP. Een derde van alle oliereserves van BP komt voort uit de joint venture.

De rechter gaf de miljardairs gelijk, waardoor de overeenkomst tussen Rosneft en BP op losse schroeven kwam te staan. Rosneft wil geen samenwerking aangaan met de miljardiars, maar uitsluitend met BP. Die laatste heeft nog geprobeerd om Vekselberg en consorten uit te kopen. De miljardairs weigerden een bod van naar verluid 30 miljard dollar.

Te vroeg om te juichen
om voet tussen de deur bij de exploratie van één van de meest beloftevolle olie- en gasvoorraden ter wereld. Topman Peter Voser heeft vorige week met de Russische autoriteiten over een aantal olie- en gasprojecten, waaronder die in de Noordelijke IJszee.

Shell liet weten dat deze gesprekken ‘constructief' zijn verlopen. Voor aandeelhouders Shell is het echter nog veel te vroeg om te juichen. Het Brits-Nederlandse concern is op zijn hoede in Rusland na eerdere vervelende ervaringen ter plekke.

Zoals bij het ambitieuze Sachalin-project. In 2006 werd Shell door de Russische politieke leiding om een meerderheidsaandeel te verkopen in dat toentertijd grootste vloeibaar gas-project ter wereld. Sinds die tijd heeft Shell weinig groei meer geboekt in Rusland.

En ook Rosneft, de aangewezen partner in dit project, is een oude bekende voor Shell. Al vier jaar zijn de partijen strategische partners maar dat heeft vooralsnog niets concreets opgeleverd.

Een zekere moeilijkheid in onderhandeling is de aandelenruil die Rosneft en BP overeen waren gekomen. Shell lijkt minder geneigd tot een dergelijke constructie. Daardoor zouden Russische politici, die nauw verbonden zijn met Rosneft, te veel macht krijgen binnen Shell.

In perspectief
Russische analisten zien de gesprekken met Shell dan ook vooral als een manier om de druk op BP op te voeren. De Britten moeten meer geld op tafel leggen om zijn Russische miljardairvrienden uit te kopen. En die zijn vast besloten hun huid duur te verkopen.

Viktor Vekselberg bijvoorbeeld zit niet echt verlegen om geld. De 54-jarige zakenman maakte fortuin met export van afgedankte koperdraad naar Duitsland. Inmiddels is hij ook actief in het vastgoed, telecom en de financiële sector.

Zijn vermogen wordt geschat op 13 miljard dollar. En dat groeit jaarlijks aan door het stevige dividend dat Vekselberg ontvangt van TNK-BP.

Hoe dan ook, het is al positief voor Shell dat het weer in gesprek is met de leiders van het land dat zulke veelbelovende voorraden olie en gas heeft. En misschien valt er meer te halen. In dat geval zou het verstandig kunnen zijn voor selfmade-miljardair Vekselberg om aandelen Shell in te slaan.




Gerelateerde artikelen