VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Makeover Docdata biedt nog onvoldoende stabiliteit

De gedaantewisseling van Docdata van cd-fabrikant tot e-commerce servicebedrijf mag als uiterst succesvol worden bestempeld. Het toekomstbeeld blijft echter grillig.

Menig belegger zal de naam Docdata kennen van de productie van cd’s en dvd’s. Intussen heeft de onderneming niet stilgezeten en het roer drastisch en succesvol omgegooid richting e-commerce diensten. Daarnaast timmert het bedrijf goed aan de weg met gespecialiseerde systeembouw, zoals voor het vervaardigen van paspoorten. Beide activiteiten vragen om de nodige managementaandacht.

Met e-commerce diensten is Docdata actief in Nederland en Duitsland. Bekende namen als Bol.com, De Bijenkorf en V&D laten hun internetverkopen via Docdata afwikkelen.

De e-commerce services bedrijven genereerde vorig jaar een omzet van 78 miljoen euro, 37 procent meer dan in 2009. Daarmee werd ruimschoots de teruggang van de replicatieomzet goedmakend.

Het technologiebedrijf IAI industrial systems wist het hoge omzetniveau van 2009 zelfs met 3 procent te overtreffen tot 18,2 miljoen euro.

Sterke groei voorzien
Voor dit jaar wordt voor de Europese e-commerce markt net als in 2010 een groei van rond de 20 procent voorzien. De Europese markt besloeg vorig jaar een kleine 250 miljard euro, een bedrag dat dus snel oploopt.

Verdere expansie is dan ook aannemelijk voor Docdata. Autonoom zijn er gezien de marktgroei goede kansen. Verder wordt ook zeker naar nieuwe overnames gekeken.

In het eerste kwartaalbericht meldt Docdata een sterke omzetgroei bij de e-commerce business. Ondanks aanhoudende prijsdruk lag ook de winst van deze tak hoger dan een jaar geleden.

IAI industrial systems
Het bedrijfsonderdeel IAI kent geheel andere karakteristieken dan het e-commerce bedrijf. Het gaat hier om slechts enkele orders per jaar en er dient nogal wat geïnvesteerd te worden in onderzoek en ontwikkeling.

Na een goed 2010, ging Docdata met IAI het jaar in met een flink geslonken orderboek van 8,4 miljoen euro (2009: 13,7 miljoen euro).

Dit jaar zal de omzet en resultaat van deze divisie daardoor mogelijk lager uitkomen. Voor 2012 lijkt het wel weer de goede kant op te gaan.

Bestellingen van overheden spelen een belangrijke rol bij deze tak van sport. Het is aannemelijk en wellicht ook al merkbaar dat Docdata hier geraakt wordt door de overheidsbezuinigingen.

Door de vertraging die er momenteel in het orderboek optreedt is het eerstekwartaalresultaat van Docdata lager uitgekomen dan vorig jaar. Een verwachting voor geheel het jaar is niet afgegeven, maar een lagere winst is niet ondenkbaar.

Strategische koers
De huidige strategie van Docdata “Flywheel to Growth”, loopt volgend jaar af. Dit jaar zal de onderneming een strategische studie laten verrichten door een externe partij.

De uitkomst hiervan zal Docdata gebruiken voor de strategische koers die het de komende jaren gaat varen. Het verleden heeft bewezen dat het bedrijf niet terugschrikt voor een koerswijziging.

Risico’s zijn er namelijk wel degelijk. Naast prijsdruk blijft het onzeker in welke mate klanten bepaalde diensten via Docdata laten doen of deze zelf gaan verrichten.

Verder verandert deze markt snel, bijvoorbeeld door de sterke opkomst van de smartphones met internettoegang en de rol die sociale netwerksites als Facebook en LinkedIn spelen waar het gaat om communicatie naar consumenten.

Split-up?
Verder blijven de twee divisies totaal verschillend van elkaar. Verkoop van een van de twee onderdelen is dan ook zeker niet ondenkbaar.

Het e-commerce service bedrijf is prachtig opgebouwd en werd in belangrijke mate gefinancierd met de inkomsten van de IAI systeembouw. Dat is op zich nu minder nodig.
Gerelateerde artikelen