VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Cijfers Ahold vallen toch niet in de smaak bij beleggers

Na een aanvankelijke koersstijging van bijna een procent noteert het aandeel Ahold binnen een uur ruim een procent lager. Hoewel de eerstekwartaalwinst hoger is dan verwacht, baren de ontwikkelingen in Nederland zorgen.

Een zeer opmerkelijk koersverloop bij Ahold na de cijfers over het eerste kwartaal. Ahold rapporteerde een nettowinst van 291 miljoen euro, 6,2 procent meer dan vorig jaar en een stuk hoger dan analisten hadden verwacht. Logisch dat de koers omhoog gaat zou je denken.

Nadere analyse van de cijfers heeft beleggers echter doen besluiten het aandeel in de uitverkoop te doen. In een stijgende beurs noteert het aandeel ineens 1,5 procent lager.

Verenigde Staten positief
Wat is er aan de hand? De winstgroei blijkt volledig uit de Verenigde Staten afkomstig te zijn. Op zich goed nieuws, omdat Ahold hier meer dan de helft van de concernomzet realiseert en de Verenigde Staten al jaren een zorgenkindje zijn.

De grootgrutter wordt wel geholpen door het feit dat de traditioneel zwakke week na Pasen dit jaar in het tweede kwartaal valt en dus niet in de verslagperiode.

Dat neemt niet weg dat Ahold in de Verenigde Staten wel goed gepresteerd heeft. De operationele marge verbeterde hier zelfs met 40 basispunten tot 4,6 procent. En dat ondanks een sterk op promotionele acties gerichte Amerikaanse klant.

Nederland in de min
Over de prestaties in Nederland (34 procent van de totale omzet) is CEO Dick Boer terecht minder te spreken. Hoewel ook in eigen land de omzet omhoog ging (+2,8 procent), zakte het voor buitengewone posten geschoonde bedrijfsresultaat met bijna 6 procent.

Een bedrijfsresultaat dat daalt bij een stijgende omzet impliceert margedruk. De operationele marge in Nederland zakte met liefst 90 basispunten tot 6,0 procent. Boer zegt dat Ahold in Nederland de stijgende prijzen van grondstoffen niet afdoende in de eindprijzen kan doorberekenen.

Laveren
Ondanks het omvangrijke marktaandeel van de Albert Heijn formule in Nederland is het supermarkt landschap blijkbaar te concurrerend en de consument te prijsbewust.

Albert Heijn geldt al jaren als het paradepaardje van Ahold. Het concern is dan ook bezig deze succesformule naar de Verenigde Staten te kopiëren.

Beleggers denken er het zijne van en maken zich terecht zorgen over de toekomstige winstgevendheid van het Ahold concern. In vrijwel alle regio’s waar het actief is moet het vechten voor margebehoud.

Boer durft het niet aan een winstprognose voor geheel het jaar af te geven. De topman spreekt over het “beheersen van het evenwicht tussen omzet en marge”. Met andere woorden hoezeer wil Ahold mee gaan in een prijzenoorlog voor behoud van marktaandeel?

De eerste kwartaalcijfers zo te zien wordt dat een lastige exercitie voor de Zaanse onderneming die sinds enkele jaren kantoor houdt aan het IJ in Amsterdam.

In de Verenigde Staten is het deze evenwichtsoefening het afgelopen kwartaal goed doorgekomen. Misschien tijd om de zaken om te draaien en het Amerikaanse model naar Nederland exporteren.

In ieder geval ook een belangrijk aandachtspunt voor de nieuwe CFO waar Ahold naar op zoek is. 




Gerelateerde artikelen