VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hans Wijers laat gefocust AkzoNobel achter

Bij de publicatie van de jaarcijfers in april stelde hij zijn houdbaarheidsdatum al ter discussie. Nu is het vertrek van Hans Wijers als CEO van AkzoNobel definitief. Wijers heeft zijn werk gedaan en maakt plaats voor de veel jongere Ton Büchner. Een opvallende zet.

Hans Wijers (60), ooit assistent professor economie aan het Erasmus, later bedrijvendokter bij verschillende consultancy bureaus, waaronder The Boston Consulting Group (BCG) geniet  en natuurlijk vooral bekend als minister van economische zaken (1994 tot 1998).

Wijers trad in 2002 in dienst bij AkzoNobel en werd daar in 2003 bestuursvoorzitter. Hij liet er geen gras over groeien en schudde de kussens bij het conglomeraat uit Arnhem flink op. Belangrijkste zet hierbij was de verkoop van de Pharma divisie (Organon) en de aankoop van het Britse ICI.

Onder leiding van Wijers ontwikkelde AkzoNobel zich tot een gefocuste, sterk internationaal gerichte onderneming op het gebied van verf (coatings) en specialistische chemicaliën. Het concern mag zich ‘s wereld grootste verffabrikant noemen met een sterke positie in China.

Opvallende opvolger
Het vertrek van Wijers is geen verrassing. Hij heeft zijn werk gedaan en zal volgend jaar tijdens de aandeelhoudersvergadering afscheid nemen van de verfmultinational.  Dat zijn termijn in 2013 afloopt vindt hij minder relevant.

Opvallend is wel de keuze voor de 45-jarige Ton Büchner als opvolger. Büchner is op dit moment topman bij de Zwitserse beursgenoteerde machinebouwer Sulzer. De opvolger van Wijers heeft een technische achtergrond en de nodige strategische internationale ervaring in de landen waarin AkzoNobel wil groeien.

Dat laatste is zeker handig, want de verffabrikant haalt momenteel 40 procent van de omzet uit Azië en Brazilië, een percentage dat snel richting de 50 procent moet.

Geen interne kandidaat
Marktpartijen reageren ook verrast op de voordracht van Büchner en hadden eerder een interne kandidaat voorzien. Bijvoorbeeld iemand uit de huidige raad van bestuur.

Zowel Wijers als zijn voorganger, Cees van Lede, kwamen van buitenaf. Bestuurslid en CFO Rob Frohn werd vaak genoemd.

Frohn is nauw betrokken geweest bij de verkoop van Organon en Intervet en de overname van ICI. De feitelijke vormgeving van het huidige AkzoNobel dus. Sinds 2008 leidt Frohn (51) de chemietak.

Een andere kandidaat zou bestuurslid Tex Gunning hebben kunnen zijn. Gunning is verantwoordelijk voor de decoratieve verven. Een man met ervaring in Azië, opgedaan bij Unilever, en kennis van zaken waar het gaat om grote deals. Als CEO van Vedior maakte hij de fusie met Randstad mee.

Strategie staat
Volgens een woordvoerder van AkzoNobel was er een lijst met kandidaten, zowel interne als externe, waarvan Büchner simpelweg over de beste kwalificaties en ervaring beschikt. Niemand zou zich bij AkzoNobel gepasseerd voelen.

Aangenomen mag worden dat de nieuwe voorman de uitgezette strategie van Wijers gewoon zal voortzetten. De strategie staat immers en blijkt succesvol te zijn.

De afgelopen tijd heeft het concern bewezen over de nodige pricing power te beschikken door de gestegen grondstofprijzen goed door te kunnen berekenen. Dat zegt veel over de kwaliteit van de verf.

Wijers heeft zijn werk goed gedaan en is daar ook vorstelijk voor beloond. Volgens berekeningen van de VEB heeft hij over de jaren 2002-2010 in totaal circa 25 miljoen euro opgestreken. De vergoedingen over 2011 en deels 2012 komen daar nog bij. 

LEES OOK:

28 april 2011
21 april 2011
17 februari 2011

5 november 2010


23 juli 2010

21 juni 2010

 23 april 2010





Gerelateerde artikelen