VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Koers Aegon stijgt na volledige aflossing staatssteun

Aegon staat als eerste van de Nederlandse grote financiële instellingen weer op eigen benen. Met de laatste terugbetaling aan de staat van 1,125 miljard euro is de verzekeraar losgekoppeld van het staatsinfuus. In totaal heeft Aegon de afgelopen jaren 4,1 miljard euro naar moedertje staat overgemaakt.

Het gaat hier om 3 miljard euro aan aflossing van de hoofdsom en 1,1 miljard euro aan premie en rente.
ING, ABN Amro en SNS Reaal staan bij de Nederlandse overheid nog in het krijt. ING wil volgend jaar van het infuus, maar is hier nog in onderhandeling over met de Europese Commissie.

Voor ABN Amro wordt over een hernieuwd beursgang gesproken, maar onduidelijk is wanneer dat gaat gebeuren. SNS is nog druk doende het geld bijeen te zoeken voor aflossing.

Hoofdstuk afgesloten
Met de laatste terugbetaling sluit Aegon een donker hoofdstuk uit haar bestaansgeschiedenis.

Als een van de weinige verzekeraars was Aegon in 2008 door de gevolgen van de kredietcrisis aangewezen op overheidssteun. In totaal kreeg het 3 miljard euro van de Nederlandse staat overgemaakt.
Aegon wilde al vanaf het begin zo snel mogelijk terugbetalen, waardoor het zich weer op de eigen business kon richten.

Zo mocht het alvorens het infuus was afgekoppeld geen overnames doen, geen prijsvechter zijn op de markt voor hypotheken en internetsparen in Nederland en mocht het geen dividend uitkeren.

Pijnlijke beperkingen, temeer omdat volgens het bedrijf achteraf is gebleken dat het de staatssteun eigenlijk niet eens nodig had.

Geen verrassing meer
De terugbetaling komt niet als een verrassing. Conform een akkoord dat het in augustus 2010 sloot met de Europese commissie diendeAegon voor de zomer van 2011 de resterende schuld van 2 miljard euro te voldoen.

In februari van dit jaar haalde de verzekeraar 900 miljoen euro op met een aandelenemissie en wist het twee maanden geleden de Amerikaanse herverzekeraar Transamerica te verkopen voor 620 miljoen euro.
Hoewel alles dus volgens schema plaatsvindt, stijgt de koers van het aandeel toch. Beleggers houden nu eenmaal van feiten.

Nieuwe toekomst
Aegon is weer vrij om te gaan en staan waar het wil, maar de wereld van een verzekeraar is er de laatste jaren niet rooskleuriger op geworden.

Zo is de marktrente erg laag en worden mensen steeds ouder. Beide zorgen ervoor dat de waarde van de toekomstige verplichtingen hoger komt te liggen.

Verder liggen de aandelenmarkten er zwak bij en zijn financiële instellingen aan steeds zwaardere kapitaaleisen onderworpen. 

Last but not least heeft de kredietcrisis het beeld van de consument ten aanzien van banken en verzekeraars geen goed gedaan.

Betuursvoorzitter Alex Wynaendts zegt niettemin dat het Aegon van nu efficiënter is dan drie jaar geleden en over een aanzienlijk verminderd risicoprofiel beschikt.

De toekomst zal het uitwijzen. Voor beleggers in ieder geval te hopen dat het ‘nieuwe’ Aegon meer oog heeft wat een redelijke prijs is voor een overname. 

LEES MEER:

16 mei 2011

 12 mei 2011

24 februari 2011

24 februari 2011

11 november 2010


 12 augustus 2010

 22 juni 2010





Gerelateerde artikelen