VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

21 juni 2011

Het is wachten op overnameplannen van Aegon

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Nu Aegon de steun aan de staat volledig heeft terug betaald kan het weer denken aan groei. Daarbij is het vooral afwachten op overnames.

De laatste aflossing van staatssteun moet voor verzekeraar Aegon als een bevrijding hebben gevoeld.
Overnames waren tot nu uit den boze en ook heftig concurreren op het gebied van internetsparen en hypotheken was niet toegestaan.

De verzekeraar heeft zich heilig voorgenomen nooit meer afhankelijk te hoeven zijn van overheidssteun. Het heeft daartoe drastische maatregelen genomen afgelopen jaren. Her en der zijn onderdelen verkocht, het risico ten opzichte van de aandelenmarkten is verkleind en er is flink gesneden in de kosten.
 
Het maakt dat het bedrijf een heel andere is dan in de donkere dagen van 2008. Als het aan Aegon ligt is dat het begin van nieuwe groei. De verzekeraar presenteert nu zijn doelstellingen voor de komende jaren aan analisten en beleggers tijdens een bijeenkomst in Londen.

Topman Alex Wynaendts laat weten dat Aegon komende jaren “een leidende positie” wil verwerven in alle markten waar het actief is. Daarbij zal de balans van activiteiten verschuiven.

Allereerst wil Aegon minder afhankelijk worden van de rente en rentemarges. De verzekeraar gaat zich vooral richten op activiteiten als pensioenen waar het vaste vergoedingen voor kan ontvangen.


Daarnaast gaat het om een geografische verschuiving. Aegon wil de afhankelijkheid van de verzadigde Amerikaanse markt afbouwen. Vorig jaar had ze nog 61 procent van zijn kapitaal in de VS uitstaan. Dat moet over vier jaar de helft minder zijn. Dit jaar heeft de verzekeraar al een aardige stap gezet met een verdere verkoop van stukken van zijn Amerikaanse dochter Transamerica.

Aegon gaat nu vooral inzetten op nieuwe markten als Centaal- en Oost-Europa, Latijns-Amerika en Azië. Vooral in dat laatste gebied is flinke groei te bereiken. Aegon zegt dit vooral op eigen kracht te willen doen. Maar de markt houdt toch rekening met groei door overnames in het Verre Oosten.

Daarover meldt Aegon vooralsnog weinig. Evenals over de rol die het wil spelen op de al lang verwachte herschikking op de Nederlandse verzekeringsmarkt.

Aegon noemt de eigen doelstellingen ambiteus. De verzekeraar mikt op een toename van het onderliggend resultaat voor belastingen met gemiddeld 7 procent tot 10 procent tussen 2010 en 2015.

Het rendement op het eigen vermogen moet in 2015 stijgen tot maximaal 12 procent (nu iets boven 7 procent. In 2008 werd nog gedacht dat rendementen tot 15 procent in 2012 haalbaar zouden zijn.

Nu Aegon de handen vrij heeft moet het voor vuurwerk gaan zorgen om beleggers weer voor zich te winnen. Een eerste stap is er in ieder geval. Over de tweede helft van het jaar wil de verzekeraar weer dividend uitkeren, ook dat was niet toegestaan zolang er nog steun van de staat was.

Aandeelhouders kunnen een eurodubbeltje dividend per aandeel tegemoet zien over dit jaar. Aegon maakt daarbij wel nog een voorbehoud: ‘onvoorziene omstandigheden” kunnen de dividendbetaling kunnen opbreken. Maar wat is nog onverwacht in de huidige turbulente tijden?

LEES MEER:

15 juni 2011

16 mei 2011

12 mei 2011

24 februari 2011

24 februari 2011

11 november 2010

17 augustus 2010

12 augustus 2010

22 juni 2010

Gerelateerde artikelen

Verkoop Aegon-activiteit mogelijk opmaat naar verdere uitverkoop
16-10-2014

Aegon maakte donderdag de verkoop van haar Canadese levensverzekeringentak…

Lees verder

Aegon krijgt moeite om zijn buffers te laten renderen
14-08-2014

Aegon ligt op schema om de financiële doelstellingen voor volgend jaar…

Lees verder

Aegon toont zich optimistisch
15-05-2014

Verzekeraar Aegon ziet de winst het eerste kwartaal stijgen. Topman Alexand…

Lees verder

“Black box” met afdekcontracten blijft nettowinst Aegon aantasten
20-02-2014

Ook in het vierde kwartaal van 2013 wist Aegon niet te profiteren…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}