VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Frans van Houten geeft laat winstalarm voor kwakkelend Philips

De nieuwe Philips-topman Frans van Houten laat er geen gras over groeien. Zijn eerste honderd dagen als ceo zijn nog niet verstreken, of hij komt met een onvervalste winstwaarschuwing.

Voor twee van de drie divisies gaf het elektronicaconcern een omzet- en winstwaarschuwing af voor het tweede kwartaal. De koersreactie was niet mals. Beleggers straften Philips af met een koersimplosie van ruim 13 procent, de sterkste koersdaling van het concern in tien jaar tijd.

Een nieuwe roerganger betekent afrekenen met de oude baas.

Zo snel mogelijk de pijn nemen om vervolgens sterk terug te komen. Eelco Blok deed het in april toen hij bij KPN het stokje overnam van Ad Scheepbouwer en de beide nakomelingen van het oude TNT, TNT Express en PostNL, brachten eveneens slecht nieuws naar de markt. Precies dit doet Van Houten nu ook bij Philips.

Late onheilstijding
De onheilstijding komt aan de late kant. De kwartaalafsluiting is al komende week. Bovendien overtuigt de uitleg van het concern niet. Een zwakke consumentenvraag naar elektronica (tv’s, dvd-spelers en geluidssystemen) is al tijden gaande, net als lagere licentie-inkomsten voor de tv-activiteiten.

Beleggers hoorden dit verhaal twee jaar geleden ook al uit de mond van de op 1 april vertrokken ceo Gerard Kleisterlee.

Chronisch
De problemen bij Philips lijken bijna chronisch van aard. De aloude worsteling van Philips om op eigen kracht (zonder overnames) omzetgroei voor elkaar te boksen, speelt het concern nog altijd parten. En nadat de kwakkelende televisieactiviteiten al eerder opzij waren gezet, lijken de problemen in de lichtdivisie ook nog niet verholpen.

Vorige maand al waarschuwde healthcare divisie, producent van onder andere MRI-scanners voor een ‘vlakke tot matige groei’ voor de totale zorgmarkt. Voor de Verenigde Staten ging divisiedirecteur Steve Rusckowski uit van ‘lage enkelcijferige'’ groeipercentages.

In snelgroeiende economieën als China, India en Rusland zou wel dubbelcijferige groei haalbaar zijn, gedreven door overheidsinvesteringen in het bouwen en verbeteren van gezondheidssystemen.


Philips Healthcare zag de omzet in eerste kwartaal met 5 procent stijgen tot 1,97 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam met 138 miljoen euro ruim twintig procent hoger uit dan tijdens het eerste kwartaal van 2010.

Waarschuwing voor twee divisies
Voor de lichtdivisie spreekt Philips nu van een 'lage enkelcijferige' vergelijkbare omzetgroei door ‘zwakker dan verwachte bouwactiviteit in West-Europa’. Bovendien heeft Philips ingeboekt dat investeringen in innovatie en marketing de bedrijfswinst gaan drukken.

Voor de lichtdivisie verwacht Philips daardoor een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebita) van ongeveer 85 miljoen euro. Een winstmarge van vier procent, terwijl de winstgevendheid in het eerste kwartaal nog 11 procent was. Eerder communiceerde Philips nog een ebita-verwachting van 200 miljoen euro.

De afdeling Consumer Lifestyle,  dat haardrogers, tandenborstels en espressoapparaten maakt en waar ook nog de tv-activiteiten in zijn ondergebracht, kampt met tegenslagen door een voorzichtige West-Europese consument.

Huishoudelijke artikelen en persoonlijke verzorgingsapparaten verkopen beter dan consumentenelektronica, maar  hun dubbelcijferige omzetgroei  kan niet voorkomen dat voor de divisie in zijn totaliteit een ‘lage enkelcijferige omzetgroei’ het maximaal haalbare is.

Philips verwacht voor de afdeling Consumer Lifestyle een ruime halvering van de ebita tot 50 miljoen euro. Een lagere licentieopbrengst van haar tv-partners en hogere marketinguitgaven zijn de grootste boosdoeners. Om de tegenvallende resultaten te lijf te gaan, kondigt Philips 'beslissende acties aan', waaronder een bedrijfsbreed kostenbesparingsprogramma.

Van Houten wil actie
De entree van Van Houten kenmerkt zich door snelle keuzes. Eerder zette hij de al jaren verlieslatende tv-tak overboord. Ook liet hij direct na binnenkomst weten dat er de afgelopen jaren te weinig is geïnvesteerd in het bedrijf, waardoor overnames onvoldoende uit de verf zijn gekomen.

Van Houten heeft bovendien flink doorgeselecteerd in het hoogste echelon. Rudy Provoost, hoofd van de lichtdivisie, wordt binnenkort ceo van het Franse handelsconcern Rexel.

Godfried Dutiné, hoofdverantwoordelijke voor de strategie, maakte deze week bekend met pensioen te gaan. Eerder al maakte financieel directeur Pierre-Jean Sivignon al plaats voor Ron Wirahadiraksa.

Met het nieuwe managementteam probeert Philips te koersen richting de nieuwe doelstellingen. De autonome omzet moet de komende vijf jaar gemiddeld per jaar minstens 2 procentpunt sneller groeit dan de reële groei van de wereldeconomie. De ebita-marge moet in diezelfde periode worden uitgebouwd van 10 naar 13 procent van de omzet. Met deze laatste tegenvallers lijkt dit nu al een onhaalbare kaart.
 



Gerelateerde artikelen