VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom schroeft verwachte winst met de helft terug

En weer een winstwaarschuwing van een AEX-fonds. TomTom heeft de winstverwachting voor 2011 met ongeveer de helft verlaagd. Beleggers dumpen het aandeel massaal.

Navigatieproducent TomTom is druk bezig om minder afhankelijk te worden van de verkoop van navigatiekastjes.

Daarvoor in de plaats moet omzet uit software komen, bedoeld voor diezelfde tomtoms. Denk bijvoorbeeld aan slimme navigatiesoftware om files te omzeilen

Na nieuwe berichten over tegenvallende verkopen rijst opnieuw de vraag of het AEX-fonds wel snel genoeg is in zijn transformatie. Het aandeel krijgt in ieder geval een forse duw van beleggers: min 24 procent in een eerste reactie.

Pijlsnelle daling
De verkoop van losse navigatiekastjes, goed voor zo'n tweederde van de omzet, zakt in razend tempo ineen. Vooral in de Verenigde Staten is de situatie bedroevend. Daar duikelden de verkopen al met twintigprocent. Over heel 2011 blijkt de krimp nog beroerder, tegen de dertig procent.

Zo bezien hebben de verkopen in het eerste kwartaal het gemiddelde nog een beetje opgetrokken. In Europa blijft de daling rond tien procent, zoals ook in het eerste kwartaal .

Consumenten kiest goedkoper
TomTom geeft ruwweg twee redenen voor de toch wel dramatische terugval. Consumenten kiezen steeds meer voor goedkopere navigatieapparatuur. Uit het summiere bericht dat TomTom heeft uitgestuurd blijkt niet of het daardoor zelf meer goedkope instapmodelletjes verkoopt of domweg marktaandeel verliest.


Daarnaast meldt TomTom dat winkeliers minder TomToms in voorraad houden, ook al een slecht teken.

Halvering winst, omzet fors terug
De gevolgen voor de resultaten van TomTom zijn niet mals. De winst zal in 2011 tussen de 0,25 en 0,30 cent per aandeel bedragen. Dat is bijna een halvering van de verwachte winst, 0,49 cent per aandeel, en bovendien een daling zijn tegenover vorig jaar.

TomTom: derde AEX-fonds met winstwaarschuwing in een week 
 Gerelateerde artikelen