VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers vrezen halfjaarbericht BinckBank

Het aandeel BinckBank heeft er wel eens beter bij gelegen. De euforie van weleer was al langer bekoeld, maar nu keren beleggers de broker massaal de rug toe. Op 25 juli volgt de afrekening.

Sinds 21 april, toen de koers van online broker BinckBank door overnamespeculatie boven de 13 euro uitsteeg, is er 26 procent van af. Ter vergelijking, over deze zelfde periode bleef de daling van de AEX beperkt tot 5 procent.

Handelsvolumes onder druk
Op het eerste gezicht lijkt het huidige onzeker beursklimaat zo gek nog niet voor BinckBank. Door de Europese schuldencrisis leven beleggers tussen hoop en vrees. Je zou zeggen dat dit veel transacties oplevert. In de praktijk valt dat flink tegen.

Over de maand mei liggen de handelsvolumes in derivaten en aandelen op de NYSE Euronext beurzen ruim 30 procent lager dan in dezelfde maand van 2010. De onrust zorgt voor een brede spread tussen bied- en laatprijzen en houdt beleggers blijkbaar aan de zijlijn.

Een concurrent van BinkBank, het Duitse Comdirect, zag het aantal transacties in de maand mei met 15 procent dalen in vergelijking tot een jaar eerder. Vanwege het slechte beursklimaat wist Comdirect geen nieuwe klanten binnen te halen.

Na het al wat teleurstellend verlopen eerste kwartaal, waar vooral de kosten flink waren gestegen, zullen de lagere handelsvolumes ook zeker zijn weerslag hebben op de cijfers van BinckBank. Naast het matige beursklimaat zijn beleggers ook bang voor verdere druk op de tarieven voor online brokers.

Wat goed nieuws
Toch had BinckBank de laatste weken wel positief nieuws te melden. Zo heeft het platform TOM, een samenwerking tussen BinckBank, ABN Amro en Optiver, een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gekregen voor de handel in derivaten.

BinckBank heeft daar hard voor moeten knokken en zelfs een kort geding tegen Euronext voor moeten aanspannen. Vanaf het vierde kwartaal kan dit naar verwachting van start gaan en zou het kostenbesparingen moeten kunnen opleveren. 

Verder hebben BinckBank en Delta Lloyd van De Nederlandsche Bank (DNB) en de AFM een vergunning gekregen voor ‘BeFrank’, de eerste premiepensioeninstelling van Nederland.

Goede kans dat het euvel van gestegen kosten de online broker nog wel even parten zal spelen. Zowel bij TOM als bij het pensioen-inititatief zullen de kosten voor de baat uit gaan.

Dividend
Op 25 juli komt Binck Bank met zijn halfjaarcijfers. Het slechte beursklimaat en de druk die dat geeft op de provisie-inkomsten beloven weinig goeds. Beleggers hebben in ieder geval al een flink voorschot genomen op minder goed nieuws.

Iets om in de gaten te houden is dat BinckBank een goede dividendbetaler is. Op 26 juli, de dag na de halfjaarcijfers, gaat het aandeel al ex-interimdividend.  Vorig jaar keerde BinckBank de helft van de winst uit en rolde er een interimdividend uit van 24 cent en een totaaldividend over 2010 van 51 cent.

Weet Binck daar ondanks alle onzekerheid aan vast te houden, dan levert dat op de huidige koers een dividendrendement op van 5,3 procent. Afgezien van het feit dat de hoogte van het dividend onzeker is, blijft het altijd de vraag of het voldoende is om de risico’s te dekken.




Gerelateerde artikelen