VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel Air France-KLM weer volledig uit de gratie

Het sentiment rond luchtvaartmaatschappij Air France-KLM wisselt met de dag, maar de trend is de laatste weken toch duidelijk neerwaarts. Opvallend, want het concern zelf is zo positief.

Sinds de publicatie van de jaarcijfers medio mei (Air France-KLM hanteert een gebroken boekjaar dat begint op 1 april) heeft het aandeel ruim 16 procent moeten inleveren. Over dezelfde periode verloor de AEX slechts 3,7 procent.

De precieze reden van deze koersval is lastig te achterhalen. Wel hebben veel analisten plotseling hun adviezen en koersdoelen neerwaarts aangepast, terwijl de jaarcijfers over het algemeen toch met het nodige enthousiasme werden ontvangen en de koers van het aandeel daar ook op steeg.

Nu zitten analisten er bij hun adviezen voor de luchtvaartindustrie vaak naast en lopen de meningen ook regelmatig drastisch uiteen.

Argumenten
Het zijn in ieder geval de fusiebesprekingen die Air France/KLM met Alitalia voert die niet in goede aarde vallen bij een deel van de marktvolgers.

Zo vreest Royal Bank of Scotland de macht van de Italiaanse vakbonden en de politiek. Verder zijn zij in het geheel niet zo te spreken over de geografische ligging van de Italiaanse luchthaven.

Analisten vrezen in het algemeen dat de onzeker macro-economische omgeving voor teruglopende activiteit zal zorgen, met name op de Aziatische routes.


Verder nemen zij uiteraard de oplopende olieprijs in hun modellen mee en zullen de perikelen in het Midden-Ooosten en de nasleep van de aardbeving in Japan volgens de experts nog enige tijd van negatieve invloed zijn op het vliegverkeer.

‘Incidenten'
Bij de publicatie van de jaarcijfers twee maanden geleden toonde CEO Pierre-Henri Gourgeon zich juist erg optimistisch voor dit jaar.

Het afgelopen jaar werd het concern namelijk geteisterd door incidenten, zoals de IJslandse aswolk en stakingen onder Franse verkeersleiders.

Qua kostenbesparingen ligt het bedrijf goed op koers voor een verdere verbetering van het operationele resultaat, zo werd gezegd.

Vervoercijfers juni zwak
De geven analisten voorlopig gelijk.

Bij het passagiersvervoer hield de groei van 2,9 procent geen gelijke tred met de aanwas van de vloot (+5 procent) en daalde dus de bezettingsgraad.

Air France-KLM zegt ook nog altijd de effecten van Japan, Afrika en het Midden-Oosten te voelen. Vluchten op de route Japan lagen de afgelopen maand liefst 23 procent lager dan een jaar eerder.

Bij het vrachtvervoer daalde het vervoer met 2,8 procent , terwijl ook hier meer capaciteit in de markt kwam. Gevolg: een bijna 3 procent teruggang in de bezettingsgraad.

Gourgeon had gezegd de capaciteit flexibel aan te kunnen passen aan het vervoer, maar daar blijkt de afgelopen maand weinig van.

Op de geplaagde Aziatische routes werden de afgelopen maand 5,2 procent meer capaciteit ingezet dan een jaar eerder.

Ondanks alle economische onzekerheid is Air France-KLM druk doende de vloot verder uit te breiden. Momenteel worden er onderhandelingen over de prijs van de jets gevoerd met zowel Boeing als Airbus.

Beleggen in de luchtvaartsector blijft lastig. Voor buy and hold zijn de aandelen veelal niet geschikt en timing is uiterst lastig.




Gerelateerde artikelen