VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Divisie Fagron blijft fantasie rondom Arseus prikkelen

De verkopen van medisch toeleverancier Arseus in het tweede kwartaal vallen analisten wat tegen. Gelukkig draait de grootste en snelst groeiende divisie uitstekend. De toekomst van Arseus lijkt vooral daar te liggen.

En weer een overname. Medische specialist Arseus neemt de Braziliaanse marktleider Pharma Nostra over voor 51 miljoen euro.

Pharma Nostra is de grootste leverancier van grondstoffen voor de bereiding van geneesmiddelen in apotheken op de Braziliaanse markt.

Via zijn eigen grondstoffendivisie Fagron betaalt Arseus 51 miljoen voor de overname. Pharma Nostra haalde in 2010 een omzet van 45 miljoen euro.De overname is een volgende stap van groei voor de meest succesvolle divisie binnen het Belgisch-Nederlandse Arseus.

Deze divisie, Fagron, was in het tweede kwartaal al de witte raaf binnen het concern.

Heel Arseus groeide in die periode 2,5 procent, maar de divisie Fagron (47 procent van de omzet) zag de omzet in het tweede kwartaal met 6,7 procent stijgen. Een knappe prestatie omdat de vergelijkingsbasis met een jaar eerder steeds zwaarder wordt.

De groeistrategie van overnames en innovaties werpt duidelijk vruchten af. Fagron maakt intussen medicijnen op maat in de Verenigde Staten, Brazilië en gaat per september van start in Argentinië.

Fagron, opgezet door Van Jeveren zelf, is wereldwijd de enige speler die internationaal opereert. De acquisitiestrategie van het Belgische-Nederlandse bedrijf is vooral op deze tak van sport gericht.

Moeite op andere terreinen
De overige divisies van Arseus hebben het beduidend moeilijker. Arseus Dental ondervindt al langere tijd terughoudendheid bij tandartsen om te investeren in nieuwe apparatuur.

Zorgverzekeraars zijn gaan bezuinigen op tandartsvergoedingen en dat nodigt minder uit de eigen praktijk te actualiseren.

De omzet van Arseus Dental (35 procent van de omzet) kromp met 1 procent het afgelopen kwartaal. Uiteindelijk zullen deze investeringen toch een keer op gang moeten komen, zo verwacht het bedrijf.

Arseus Medical (11 procent van de omzet), leverancier van allerlei medische apparatuur, kende een autonome groei van 0,6 procent. Niet veel maar iets beter dan analisten hadden voorzien.

De laatste keer dat Arseus Medical organische groei had laten zien dateerde al weer van het eerste kwartaal 2010. De strategische herpositionering heeft succes.

De ict-divisie Corilus stelde l teleur met een organische krimp van 0,9 procent. Dit kwam door een tijdelijk tekort aan technici.

In de praktijk blijken apothekers en dierenartsen in België en Nederland minder geneigd nieuwe software te kopen, omdat er dan vaak gelijk ook nieuwe hardware aangeschaft moet worden.

Toekomst
Er mag dan sprake zijn van onderlinge synergie tussen de software van Corilus en de hardware van Dental en Medical, Fagron begint zich dusdanig internationaal te ontwikkelen dat de samenhang met de overige divisies beperkt is.

Door de gekozen acquisitiestrategie zal dat beeld in de toekomst alleen maar sterker worden. Het is interessant te volgen hoe Van Jeveren en de zijnen daar mee om gaan.

Private equity
Beleggers moeten niet verbaasd zijn als er toch eens iets met Arseus gaat gebeuren. Private equity partijen bezitten nog altijd circa 37 procent van de aandelen. Het zal niet Van Jeveren zijn die het eindoordeel zal vellen.

Couckinvest , het beleggingsvehikel van Marc Couck (oprichter van Omega Pharma, waar Arseus uit is ontstaan), bezit nog 11,3 procent in Arseus.

Verder houdt private equity partij Waterland een kleine 26 procent in Arseus. Dit belang werd voornamelijk verkregen door het pakket van Omega Pharma over te nemen voor 8 euro per aandeel.

Mocht Waterland zijn belang in Arseus willen verkopen dan moet het aan Omega Pharma nog maximaal 2,75 euro per aandeel betalen, afhankelijk van de creatie van aandeelhouderswaarde door Arseus ('earn-out regeling').

Saillant detail is dat Waterland nu juist genoemd wordt als mogelijke kandidaat om Omega Pharma van de beurs te halen. Op deze wijze zou het de earn-out betaling kunnen ontlopen.




Gerelateerde artikelen