VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML voorziet forse terugval in orderontvangst

Recordcijfers voor ASML in het tweede kwartaal, maar voor de nabije toekomst ziet het er ineens een stuk minder rooskleurig uit. Vanwege de economische onzekerheid stellen klanten orders uit.

Hoge toppen en diepe dalen, dat kenmerkt de uiterst conjunctuurgevoelige chipsector. Het tweede kwartaalbericht van chipmachinefabrikant ASML past volledig in dat plaatje.

Het tweede kwartaal leverde een recordomzet op van ruim 1,5 miljard euro. Ook de orderontvangst in het afgelopen kwartaal ter waarde van 840 miljoen euro mag er zijn, al gaat het hier om slechts 34 systemen, waar analisten hadden gerekend op vraag naar 43 machines.

De onderneming uit Veldhoven ligt op koers om dit jaar een recordomzet van dik 5 miljard euro te boeken. Dat moet goed te doen zijn, want na zes maanden bedraagt de omzet al bijna 3 miljard euro.

Terugval
Tot zover het goede nieuws. De beurskoers daalt in eerste reactie met circa 7 procent omdat ASML voor het derde kwartaal minder dan 500 miljoen aan orders verwacht.

Een fikse tegenvaller, want de markt had minimaal een vergelijkbare orderontvangst als in de eerste twee kwartalen voorzien.

Klanten zijn terughoudend met het bestellen van nieuwe machines. Door de economische onzekerheid is het onduidelijk of de consument de portemonnee kan blijven trekken voor de laatste technische snufjes, volgepropt met microchips. En dat merkt de wereldwijde marktleider in chipmachines nu ook.

CFO Peter Wennink spreekt over een normale correctie, die naar zijn verwachting een aantal kwartalen zal duren.

Hoewel Wennink het dus allemaal onder controle lijkt te hebben, is het wel opmerkelijk dat hij tot op de dag van vandaag geen woord over een dergelijke correctie had gerept.

Vooruitzichten troebel
Het lijkt dus toch allemaal als een behoorlijke verrassing te komen. De marktverwachting geeft ook aan dat ASML anders naar de markt had gecommuniceerd.

Het zicht is natuurlijk troebel, ook voor Wennink. ASML is sowieso gebrekkig in haar berichtgeving. Zo zegt ASML verder niets meer over de impact van de aardbeving in Japan.

Verder zegt het bedrijf dat er nog altijd problemen zijn met de snelheid van de nieuwste generatie machines, die gebruik maakt van ultra violetlicht om chips te snijden.

In het derde kwartaal worden twee van dergelijke EUV-testmachines afgeleverd. In de tweede helft van 2012 moeten de eerste EUV-machines in de resultaten tot uiting komen. 

Dat zal vast wel lukken, maar de mate waarin kan best wel eens flink gaan tegenvallen. Zeker als ASML de problemen met de snelheid niet op tijd weet op te lossen.

Door de terughoudendheid van de klant verliest ASML voorsprong op de concurrentie.

Analisten hebben al aangegeven hun taxaties voor 2012 te gaan verlagen. 2011 lijkt voorlopig het piekjaar voor ASML.




Gerelateerde artikelen