VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sombere toekomst bezorgt Philips grootste verlies in tien jaar

Philips had beleggers met een laat winstalarm al voorbereid op een zwartgallige cijferpresentatie. Toch verrast het elektronicaconcern met het grootste verlies in een decennium.

Een forse afwaardering op de onderdelen Healthcare en Lighting hakt er stevig in bij Philips.

Ook de eerder verkondigde divisiedoelstellingen voor de komende twee jaar kiepert Philips overboord. De lange termijn doelstellingen voor 2015 staan ‘on hold'.

Philips neemt 1,4 miljard euro aan bijzondere waardeverminderingen op in haar cijfers. Zoveel mogelijk pijn direct nemen, het is een beproefd recept voor nieuwe topmannen. Vanuit een dal is het immers makkelijker klimmen.

Pessimistisch
De waardecorrectie is een gevolg van een pessimistischere kijk van Van Houten op de nabije toekomst. De bouwmarkt ligt op zijn gat, bestedingen in de medische sector staan onder druk en consumenten trekken nauwelijks de portemonnee. Philips kampt over de hele linie met kopwind.

De verwachte inkomsten voor de licht- en gezondheidsdivisie voor de komende jaren zijn daarom naar beneden bijgesteld. De zogenaamde verdisconteringvoet, waarmee toekomstige kasstromen naar vandaag worden teruggerekend, juist verhoogd.


Op korte termijn hoeven beleggers geen betere resultaten te verwachten van Philips. ‘Daarvoor zijn er nog te veel operationele risico's en problemen', zegt Van Houten in het persbericht. ‘Wij nemen ook de onzekere economische situatie in overweging'.

Gat
De goodwillafboeking slaat een gat in de resultatenrekening. Bij de lichtdivisie boekte Philips 530 miljoen euro af, bij medische systemen zelfs 824 miljoen euro.

Alhoewel het bedrijfsresultaat voor rente, belasting en amortisatie (ebita) met 370 miljoen euro ‘slechts' 25 procent lager is dan over dezelfde periode vorig jaar, komt het nettoverlies over het tweede kwartaal uit op 1,35 miljard euro.

Het halfjaarverlies komt daardoor uit op 1,2 miljard euro, tegen een plus van 463 miljoen vorig jaar. De verkopen van Senseo-apparaten, tandenborstels, led-lampen en MRI-scanners stegen met een magere 140 miljoen euro tot 10,4 miljard euro.

De omzet van de lichtdivisie is met 1,78 miljard het laagste in vijf kwartalen. Margedruk door fellere concurrentie en hogere verkoop- en marketingkosten deden de bottom line geen goed.

Doelstelling overboord
Philips laveert tegen de wind in. Het testament van Gerard Kleisterlee, dat hij afleverde vlak voor zijn vertrek in maart, lijkt nu al de prullenbak in te kunnen. De eerder verkondigde doelstellingen, concernbreed en per divisie, gaan overboord. In cijfers op het eerste gezicht niet schokkend, maar wel veelzeggend.

Voor healthcare gaat de verwachte ebita-marge naar 15 à 17 procent (was 16 à 18 procent). Afgaand op de aangepaste prognose voor de lichtdivisie verwacht Van Houten hier haast een inktzwart scenario. In plaats van een ebita-rentabiliteit tussen de 12 en 14 procent ligt de lat inmiddels op nog maar 8 à 10 procent.

In oktober zal Philips bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers aangeven of bijvoorbeeld de concernbrede ebita-doelstelling (10 tot 13 procent) nog haalbaar is.

Fantasie erin houden
Om beleggers niet helemaal te desillusioneren gaat het concern voor 500 miljoen euro in de kosten snijden. Tegelijkertijd lanceert Philips, traditiegetrouw al een fervent inkoper van eigen aandelen, een lijvig inkoopprogramma.

De onderneming haalt voor twee miljard euro eigen aandelen uit de markt om beleggers te plezieren. Ter vergelijking, Philips heeft momenteel een beurswaarde van circa 18 miljard euro.

Die aandeleninkoop heeft een flinke impact op de vrije kasstroom bij het electronicaconcern. Nu is de kas met 3,3 miljard euro nog redelijk gevuld, maar die buffer holt achteruit. De afgelopen zes maanden slonk het kasgeld met 2,5 miljard euro.

Van Houten moet waken voor een overdadig uitgavenpatroon. De sombere vooruitzichten zijn een belangrijk waarschuwingssignaal.




Gerelateerde artikelen