VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groeikansen Nederlandse uitzenders liggen buiten Nederland

Uit de halfjaarcijfers van USG People blijkt dat de groei in Nederland nog altijd tegenvalt. Randstad heeft gelijke ervaringen en verdubbelt zichzelf in de Verenigde Staten.

Opnieuw kon USG People niet aan de marktverwachtingen voldoen. En opnieuw zit een stuk van de teleurstelling in Nederland, goed voor circa 37 procent van de totale omzet.

USG People zag de omzet in eigen land met slechts 2 procent toenemen, waarmee het verder marktaandeel heeft verloren.Manpower rapporteerde deze week een groei van 3 procent in Nederland.

Bezuinigingsdrift
USG People wordt vooral stevig geraakt door de bezuinigingsdrift van de Nederlandse overheid.

Van de totale omzet van USG wordt 15-20 procent in de Nederlandse publieke sector gemaakt en daar was de krimp in het tweede kwartaal een kwart.

Bedenk dat het hier ook veelal gaat om meer winstgevend specialistisch administratieve uitzendwerk.

Ondanks dit negatieve mixeffect wist USG door kostenbesparingen het bedrijfsresultaat in Nederland toch op te krikken van 7,2 miljoen naar 8,6 miljoen euro. De marge steeg daardoor van 2,4 naar 2,9 procent.

USG is nog niet klaar met snijden. De uitzender heeft een voorziening van 16 miljoen getroffen voor verdere herstructurering van de Nederlandse tak.

Marge tegenvallend
USG als geheel boekte in het tweede kwartaal een bedrijfsresultaat (ebita) van 21 miljoen euro, 12 procent meer dan vorig jaar, maar onder de analistenverwachting.

De operationele marge bleef stabiel op 2,6 procent en daar hadden analisten op een verbetering gerekend. Vooral de omzetgroei in Duitsland van 20 procent en de winstontwikkeling aldaar viel analisten tegen.

Verder moest USG in Duitsland een voorziening van 21 miljoen euro treffen voor mogelijke claims door een nietig verklaarde CAO.

Groei over de grens
Toch zal de toekomstige omzet- en winstgroei uit het buitenland moeten komen, omdat daar de uitzendmarkten nog veel minder ontwikkeld zijn dan in Nederland.

Collega Randstad weet dat ook en deed de afgelopen week een stevige overname in de Verenigde Staten.

Acquisitie Randstad
Randstad koopt voor circa 540 miljoen euro sectorgenoot SFN Group, waarmee het haar aanwezigheid in de Verenigde Staten verdubbelt en zich de derde speler van het land mag noemen.

SFN draagt ongeveer 15 procent aan de concernomzet van Randstad bij. Randstad betaalt een premie van 49 procent boven de gemiddelde koers van SFN voorafgaand aan het bod.

Dat klinkt veel maar omdat de overname gefinancierd wordt uit bestaande kredietlijnen is er toch sprake van een directe bijdrage aan de winst per aandeel.
De lagere marges van SFN ten opzichte van de bestaande activiteiten van Randstad ten spijt.

Ondanks de wat hoge prijs die Randstad betaalt, reageerden beleggers toch positief op de stap. Dat zal ook samenhangen met de mededeling dat Randstad de verhouding nettoschuld/ebitda eind dit jaar onder de 2 zal weten te houden.

Er zijn nog genoeg groeimogelijkheden voor de uitzenders, maar bij voorkeur buiten de eigen landsgrenzen. De halfjaarcijfers van Randstad volgen op 28 juli.




Gerelateerde artikelen