VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BinckBank wil veranderen, winstval maakt opnieuw duidelijk waarom

Om minder afhankelijk te zijn van grillen van beleggers kiest BinckBank voor een vertrouwde strategie: pionieren en gevestigde partijen uitdagen. Maar de broker is niet meer de Pietje Bell van weleer. De schoorsteen moet roken.

Ze horen het niet graag bij BinckBank, maar normaal gesproken is onrust op de beurzen gunstig voor de internetbroker. Veel onrust betekent veel handel en dus veel provisie.

Wat dat betreft was de kredietcrisis een fijne tijd voor beleggers in BinckBank. De beurzen draaiden forse handelsvolumes en Binck zag de winst per kwartaal groeien.

Lage omzetten
De huidige schuldencrisis is anders. Beleggers waren afgelopen maanden zeer onzeker over de afloop en hielden hun kruid droog. De omzetten op de beurs waren laag. En dat merkt BinckBank meteen aan omzet en winst.

Over het tweede kwartaal werd een fors lagere winst geboekt dan een jaar eerder. De nettowinst daalde met meer dan de helft ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Klanten van Binckbank en Alex handelden afgelopen kwartaal 23 procent minder dan in het eerste kwartaal, toen het ook al gezapigheid troef was op de beurs. De provisie-inkomsten daalden met eenzelfde percentage.

Pionieren en uitdagen
Om minder een windvaan van de beurs te worden is BinckBank bezig andere activiteiten op te zetten. En daarbij kiest het de tactiek die Binck en Alex groot hebben gemaakt: pionieren in nieuwe markten en gevestigde partijen uitdagen.

Zo wil Binck gaan optreden als , een activiteit die tot voor kort alleen was voorbehouden aan verzekeraars en pensioenfondsen.

Op het gebied van beleggingen wil BinckBank graag voor institutionele beleggers zoals verzekeraar Alianz.

Ook bij de afhandeling van beleggingen wil BinckBank groeien via het alternatieve handelsplatform TOM. Daarmee is het een uitdager van een gevestigde beurs als Euronext.

En dan wordt er nog gepionierd door bestaande activiteiten uit te breiden naar andere landen. Na België en Frankrijk is .

Tijd voor resultaten
Binck beschikt over genoeg ondernemingszin, zoveel is duidelijk. Maar pionieren kost tijd en levert weerstand op. Om zijn positie op de (optie)beurs te bevechten moest Binck onlangs zelfs naar de rechter.

Voor startende bedrijven is pionieren een must. Het gaat vaak om bedrijven van bescheiden omvang die op zoek zijn naar een mooi verdienmodel.

BinckBank is inmiddels een fase verder en gegroeid tot een flink bedrijf. Dan moet pionieren sneller rendement leveren om te blijven groeien. Ook mogen nieuwe initiatieven niet ten koste gaan van aandacht voor bestaande winstmakers, particuliere beleggers.

Prikkel
Voor BinckBank is het nu de uitdaging om zo snel mogelijk significante inkomsten te halen uit die brede waaier aan ‘nieuwe activiteiten.' Ongetwijfeld zijn het tegenvallende beursklimaat nu en de bijbehorende lagere inkomsten daarbij een forse extra prikkel.
Gerelateerde artikelen