VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN niet langer kampioen aandeelhoudersrendement

Na een winstwaarschuwing in april komt KPN met tegenvallende halfjaarcijfers. Het telecombedrijf zal niet langer kampioen aandeelhoudersrendement zijn.

Elf procent minder winst en ruim 2 procent minder omzet dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Na de winstwaarschuwing in april benadrukt topman Eelco Blok bij de halfjaarcijfers nogmaals de structurele verandering in de markt.

En die zijn niet al te moeilijk te signaleren. Klanten communiceren steeds meer gratis via internet. Dat kost telecomaanbieders inkomsten uit mobiel bellen en smsjes.

Vooral de jonge ‘early adopters' met een abonnement van het KPN merk Hi maken meer en meer gebruik van gratis internet op WI-FI hotspots om te communiceren, zo blijkt uit de kwartaalcijfers. ‘De Nederlandse draadloze markt bleef uitdagend in het tweede kwartaal', aldus Blok.

Dilemma
Een dilemma. KPN heeft zwaar geïnvesteerd in uitbreiding van het netwerkcapaciteit om mobiel internet (beter) mogelijk te maken, maar lijkt zich hiermee in de eigen voeten te hebben geschoten.

Voor de korte termijn lanceerde KPN vorige maand nieuwe belbundels met goedkopere sms diensten. Als langere termijnoplossing maakt Blok internetten via een smartphone als de Iphone of blackberry juist duurder.

Blok had waarschijnlijk liever gehad dat gebruikers extra zouden moeten betalen voor specifieke internetapplicaties als Whatsapp, of nog beter: deze helemaal geblokkeerd. Helaas mag dit niet van de regelgever. Bovenop deze maatregelen komen er, volgens vertrouwd KPN recept, ook nog aanvullende kostenbesparingsprogramma's.

Deze oplossingen, voor een transitie die al veel eerder gezien had moeten worden, hebben veel weg van een oude alleenheerser. De monopolie structuur lijkt nog in het DNA van het oud staatsbedrijf te zitten. In plaats van zelf creatieve en innovatieve (communicatie)applicaties te maken, speelt het concern met prijzen en snijdt het nog eens harder in de kosten.

IT zwak
Uit een andere hoek duikt nog een negatieve verrassing. De omzet van IT dochter Getronics viel terug met 3,3 procent (462 miljoen euro). Dat valt nog wel mee, maar het bedrijfsresultaat zakte met een 33 procent als een pudding in elkaar tot 15 miljoen euro.

Zakelijke klanten blijven hun (automatisering)investeringen uitstellen waardoor sterke prijserosie plaatsvindt. Daarom wil Blok nu het saneringstempo opschroeven.

Getronics zal 2000 tot 2500 banen moeten schrappen, ongeveer de helft van de reeds aangekondigde banenreductie van 4000 tot 5000 man. Een deel van de banen zal uitbesteed worden, naar goedkopere landen. Het bedrijf experimenteerde al eerder met uibesteding van werk naar India, en is daarover al langer in gesprek met sociale partners.

Buitenlandse lichtpuntjes
Lichtpuntje in de cijfers waren Mobile International. De voornamelijk Duitse (E-Plus) en Belgische (Base) activiteiten konden, ondanks forse door de E.U. afgedwongen tariefverlagingen van de regelgever, groeien met een kleine procent tot 1,045 miljard euro.

Ondanks sterke impact van de tarieven in vergelijking met concurrenten verwelkomde E-Plus 558.000 nieuwe klanten en zag het haar marktaandeel licht toenemen tot 15,8 procent. Ook bij de televisieactiviteiten was er nog groei.

Niet langer lieveling
Aandeel KPN (blauw) presteert slechter dan AEX
 
Almet al toch teleurstellende cijfers voor KPN, dat liefst erg vriendelijk voor aandeelhouders wil zijn. Het aandelen inkoopprogramma van 1 miljard euro voor 2011 blijft gehandhaafd, net als de dividenddoelstelling van 0,85 euro per aandeel over dit jaar.

Toch is het, vooral gezien de uitdagingen bij de Nederlandse mobiele activiteiten, de vraag of de kasstroom voldoende zal zijn om dit ‘aandeelhoudersvriendelijke' beleid in de toekomst voort te blijven zetten.

Beleggers lijken ook hun twijfels hebben gezien de ondermaatse prestaties van het aandeel ten opzichte van de AEX-index in de afgelopen 2 jaar. Dit resulteerde in een bescheiden koers- winstverhouding van 7,5, waar aandelen van de concurrentie voor gemiddeld 10 keer de winst van eigenaar wisselen.




Gerelateerde artikelen