VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wolters Kluwer neemt stevig verlies op af te stoten farmatak

In plaats van een mooie overname kondigt uitgever Wolters Kluwer aan zijn farmadivisie van de hand te doen. De verkoop gaat gepaard met een forse afboeking van 106 miljoen euro.

Beleggers zijn niet zo blij met het halfjaarbericht van Wolters Kluwer. De uitgever, gespecialiseerd in juridische, fiscale en medische vakinformatie,  doet alsof zijn neus bloed en zegt dat alles volgens plan verloopt.

Het aandeel moet echter ruim 3 procent prijsgeven. Het feit dat er een impairment van 106 miljoen euro moet worden genomen op de te verkopen farma-divisie, zal daar zeker een rol in spelen.

Deze divisie levert informatie aan medici over medicijnen, een markt die er momenteel niet goed bijligt en dus op afgeschreven moet worden.

Wolters Kluwer gaat verder met de wel snelgroeiende Health-tak, informatie voor medische professionals en klinische oplossingen.

De verkoop zal een gunstig effect op de operationele marge hebben van 100 basispunten, maar de winst per aandeel en vrije kasstroom dit jaar met respectievelijk 2-3 procent en 3 procent drukken.

Onderliggend mager
Afgezien van de negatieve impact van de verkoop van de farmatak, zijn de onderliggende halfjaarcijfers zwak te noemen en slechter dan analisten hadden voorzien.

Misschien dat beleggers zich daar nog wel het meest zorgen over maken, omdat het concern in afgeslankte vorm verder gaat en zich feitelijk ontdoet van de zwakste broeder.

Zo bleef de autonome omzetgroei beperkt tot 1 procent en zakte de operationele marge met 10 basispunten tot 20,1 procent, waar de markt juist op een verbetering had gerekend tot 20,4 procent.
 

Meer elektronische producten betekent namelijk een hogere winstgevendheid en Wolters Kluwer heef de nodige kosten bespaard en efficiënties doorgevoerd.

Wolters Kluwer plukt daar wel de vruchten van, online informatie, software en services leveren al 78 procent van de totale omzet, maar blijkbaar is er sprake van margedruk.

De pijn zit vooral bij de op een na grootste divisie Tax & Accounting, waar zowel omzet (-2 procent) als bedrijfsresultaat (-6 procent) onder druk stonden.

Begrijpelijk
Het is zeker begrijpelijk dat Wolters Kluwer kritisch kijkt naar de eigen portfolio en de zwakke broeder farma-tak de deur uit doet.

In 2006 had Wolters Kluwer dit bedrijfsonderdeel echter nog versterkt met de overname van NDC Health.

Wolters Kluwer betaalde voor dat bedrijf destijds 382 miljoen dollar.Dat is uiteindelijk een waardevernietigende strategie gebleken.




Gerelateerde artikelen