VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nutreco op weg naar een grote sprong voorwaarts?

Daags voor de publicatie van de halfjaarcijfers ging bij Nutreco de aandacht vooral uit naar een mogelijke overname van concurrent Provimi. Terecht, want de cijfers zorgden voor weinig fantasie.

Opvallend waren de overnamegeluiden niet, want de interesse van Nutreco in Provimi is al geruime tijd bekend. In 2007 ging de concurrent al aan de neus van het diervoerderbedrijf uit Amersfoort voorbij. Permira was toen de koper en wil er nu weer vanaf.

Wel nieuw is de samenwerking met DSM om de rivaal te proberen op te kopen. Beide bedrijven bevestigden de gezamenlijke interesse, maar bij de cijferpresentatie bleef het stil over een mogelijk bod.

Of het tot een echt bod komt zal voor half augustus moeten blijken, want JP Morgan die de verkoop voor Permira begeleidt, wenst dan alle biedingen binnen te hebben.

Weinig verrassingen
De resultaten van Nutreco in het tweede kwartaal leverden weinig vuurwerk. Het was een voortzetting van ontwikkelingen uit de eerste kwartaal.

Zo werd de opgaande lijn in de omzet vastgehouden. Hierdoor groeide de omzet in de eerste helft van het jaar met 14,3 procent tot 2.573,4 miljoen euro. Alle activiteiten droegen hier aan bij.

Prijsverhogingen verklaren veel
Hoewel de groei imposant oogt is de onderliggende kwaliteit aanmerkelijk minder. Zo zorgde het doorbereken van hogere grondstofprijzen aan klanten al voor een stijging van 13 procent. Van volume en/of autonome groei moet Nutreco het nog altijd niet hebben.

Zo blijkt het grootste bedrijfsonderdeel en met een 24,6 procent hogere omzet de grootste groeier, Compound Feed Europe, onderliggend lagere volumes te hebben verkocht. Het bedrijfsresultaat ging hier met 11,2 procent omlaag.

Aanzienlijk beter ging het bij de divisie Fish Feed. Hier werd een bedrijfsresultaat geboekt van 14,7 miljoen euro, een stijging van 71,4 procent. De groei bij de belangrijkste klanten, zalmkwekerijen, zit er volgens CEO Wout Dekker weer goed in.

Mogelijke verkoop Spaanse vleesactiviteiten
En dan zijn er nog de vleesactiviteiten, een wat vreemde eend in de bijt. Nutreco richt zich steeds meer op de productie en verkoop van dier- en visvoer en niet meer op de productie van vlees en vis.

Mocht het voor Nutreco binnenkort tot een grote overname komen, al dan niet Provimi, dan is het niet ondenkbeeldig dat de divisie Meat & Others eindelijk afgestoten zal worden om een overnamesom te helpen financieren.

Vooralsnog hield Nutreco vol de activiteiten binnen boord te willen houden vanwege de goede winstgevendheid, maar die vlieger gaat de laatste kwartalen steeds minder op.

Degelijke jaar in het vooruitzicht
In de verwachting voor het volledige jaar was topman Dekker summier. Hij heeft vertrouwen dat dit jaar het in 2007 gestelde doel van een bedrijfsresultaat van 230 miljoen, een verdubbeling van het bedrag dat in 2006 werd verdiend, kan worden behaald.

Dit moet vooral gedragen worden door excellente resultaten bij Fish Feed, terwijl de overige activiteiten per saldo ongeveer een gelijk resultaat moeten behalen.

Spotlights op autonome groei en Provimi
Beleggers geloven het wel. Zij kijken veel meer uit naar het moment waarop de omzetgroei eindelijk zal worden gedragen door positieve autonome ontwikkelingen, zoals een hoger verkocht volume.

Daarnaast zal een mogelijke overname van Provimi de gemoederen bezig houden.
Gerelateerde artikelen