VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Geld spuit eruit bij Shell en het beste moet nog komen

Energiegigant Shell weet hoe je miljardenwinsten op een ingetogen wijze presenteert. Ze zullen die kwaliteit volgend jaar nog hard nodig gaan hebben.

Even dagdromen: stel u bent 53 jaar en baas van één van de grootste energiegiganten ter wereld. U heeft afgelopen jaren stevig in de organisatie zitten snijden om winstgevender te worden.

Tegelijkertijd investeerde u miljarden dollars om een profijtelijke toekomst te garanderen. Dit jaar is een overgangsjaar, zo benadrukt u, waarin desondanks de winst aan alle kanten uit het bedrijf spuit.

Mag u dan blij zijn of is er iets dat het feestje kan verstoren?

Het is Shell-topman Peter Voser die de antwoorden moet vinden op deze twee vragen.

Inkomsten uit bron en pomp 
Het leeuwendeel van de winst komt uit Shells upstream activiteiten, die zich richten op exploratie en productie van olie- en gas.

Hier steeg de operationele winst fors naar $ 5,4 mrd.

Het andere onderdeel, dat zich richt op onder meer raffinage en de verkoop van bijvoorbeeld benzine via de tankstations, zag de operationele winst terugzakken naar $ 1,08 mrd.
Eerst maar eens de vraag hoe blij de Zwitser mag zijn met de halfjaarresultaten van zijn concern.

De operationele winst van Shell steeg afgelopen kwartaal met meer dan 75 procent tot een formidabele 6,6 miljard dollar. Het is drie jaar geleden dat Shell zo goed presteerde in de lentemaanden.

De toch al sterke kasstroom steeg met meer dan 40 procent tot 12 miljard dollar.

Voor de meeste beursbedrijven zou dat reden zijn luidruchtig op de trom te slaan. Maar bij Shell weten ze wel beter. Het energieconcern heeft de winstexplosie voornamelijk te danken aan de hoge olieprijs afgelopen maanden.

De prijs van een vat olie is de laatste maanden zelfs zo gestegen dat consumenten en bedrijven het heftig in de portemonnee voelen. Niet echt het moment om een feestje te bouwen.

Klantenbinding
En dus zegt ceo Peter Voser dat Shell de miljardenwinst zal gebruiken om 'klanten goedkopere energie te bieden en aandeelhouders een attractief rendement.'

Hoe Shell zijn klanten goedkopere energie denkt te kunnen beloven is niet helemaal duidelijk. Maar dat het bedrijf aan klantenbinding onder beleggers doet door aantrekkelijke dividenden te betalen is helder. Jaarlijks gaat zo'n tien miljard dollar als lekkertje richting beleggers, dit jaar zou dat wel eens meer kunnen worden.

Kletsen over splitsen
Intussen blijft Shell tientallen miljarden investeren om nieuwe olie- en gasreserves op te sporen én te pompen. Het Brits-Nederlandse bedrijf is over gigantische gasvoorraden in het poolgebied.
Blijft één vraag over: is er iets dat het (in stilte gevierde) feestje kan verstoren bij Shell?

Journalisten en analisten deden daar tijdens het perspraatje bij de cijferpublicatie in ieder geval hard hun best voor. Zij vroegen topman Voser of hij van plan was het concern op te breken, zoals het Amerikaanse oliebedrijf laatst heeft gedaan.

‘Nee', antwoordde Voser, Shell blijft intact en wordt niet opgesplitst in exploratie en productie aan de ene kant en raffinage en verkoop van benzine en chemicaliën aan de andere kant. ´Voor ons staat het opbreken van het bedrijf niet ter discussie.´

‘We hebben onze strategie uitgestippeld,' aldus Voser. ‘We hebben genoeg nieuwe projecten op ons bord en richten ons daarop.' Daarmee vraagt de Zwitser nog wat tijd van de markt. Want de echte bonanza moet volgende jaar volgen als een paar grote projecten echt op stoom komen.




Gerelateerde artikelen