VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voorspelkracht Air France-KLM blijft achilleshiel

Er kan in een paar maanden veel gebeuren, zeker bij luchtvaartmaatschappij Air-France-KLM. Keek het bedrijf pas nog opgewekt uit de ogen, nu is onzekerheid troef.

Beleggers zagen het bij de jaarcijfers van Air-France-KLM medio mei weer helemaal zitten met de Nederlands-Franse vliegmachines.

Het optimisme werd gevoed door de positieve toon van de directie in het persbericht destijds. De stijgende olieprijs, politieke onrust in het Midden-Oosten en Afrika en de nucleaire ramp in Japan gooien roet in het eten.

Groot verlies
De impact van bovengenoemde zaken blijkt veel groter dan gedacht. Over het eerste kwartaal, periode april-juni, heeft Air France-KLM een operationeel verlies geleden van 145 miljoen euro.

Onderaan de streep staat een bedrag van 197 miljoen euro verlies. Een jaar eerder was dat nog een plus van 736 miljoen euro, maar daar zit de boekwinst in van dik een miljard euro op de verkoop van een bedrijfsonderdeel.

Door de gestegen olieprijs viel de energierekening 232 miljoen euro hoger uit. De politieke onrust in de wereld en het drama Japan kostte de onderneming het afgelopen kwartaal circa 100 miljoen euro.

Vervoer neemt toe
Aan de passagiers heeft het niet gelegen. Hier valt een stijging van 9,4 procent waar te nemen.

De ingezette capaciteit nam echter met dik tien procent toe, waardoor de vliegtuigen gemiddeld toch minder bezet waren. Op het passagiersvervoer verloor Air France-KLM daardoor het afgelopen kwartaal 140 miljoen euro.


Het vrachtvervoer had veel last van de ramp in Japan alsmede van overcapaciteit op de Chinese routes.

Zicht troebel
Air France-KLM denkt nog altijd een positief operationeel resultaat over het lopende boekjaar te kunnen realiseren, maar de omgeving blijft uiterst onzeker.

Dat maakt het zicht troebel. De olieprijs noteert nog altijd op hoge niveaus en de euro blijft volatiel. Een verzwakking van de euro zal nadelig zijn voor de luchtvaartmaatschappij omdat het dan duurder uit is voor de in dollars af te rekenen brandstof.

Reden voor de vliegmaatschappij toch wat voorzichtiger te worden met de inzet van capaciteit op interncontinentale vluchten.

De luchtvaartbusiness toont zich daarmee weer eens uiterst onvoorspelbaar. Voor de directie van Air France-KLM mag dat geen verrassing zijn.

Reden temeer om voorzichtiger te zijn in voorspellingen en beter inzicht te geven in de feitelijke risico's.

Zo is het aanpassingsvermogen van de ingezette capaciteit beperkt en pakt het afdekken (‘hedgen') van hogere brandstofprijzen niet altijd even gelukkig uit.




Gerelateerde artikelen