VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT Express wacht nog grote uitdaging in Brazilië

TNT Express, de afgesplitste pakjesdienst van TNT, staat voor de grote uitdaging om de Braziliaanse tak weer op de rails te krijgen. De verliezen zijn nu al aanzienlijk.

Grote integratieproblemen twee overgenomen Braziliaanse bedrijven bezorgen TNT Express behoorlijk wat hoofdpijn.
Uiterlijk in de tweede helft van volgend jaar moeten de activiteiten hier weer winstgevend zijn. Dat wordt nog spannend want voorlopig lopen de verliezen op.

 
Het afgelopen kwartaal leed TNT Express in de regio ‘Americas’ waar Brazilië onder valt een operationeel verlies van 45 miljoen euro. 

Hierbij begrepen een buitengewone last van 12 miljoen bijgekomen om de zaak weer snel op de rails te krijgen.
Dit bedrag komt bovenop de forse afboeking van 120 miljoen euro die in het eerste kwartaal op de Braziliaanse activiteiten in genomen. Dat was blijkbaar niet voldoende.

Over de eerste jaarhelft bedraagt het verlies in deze regio 197 miljoen euro.TNT heeft door de integratieproblemen nogal wat klanten verloren en dat begint door te tikken. TNT Express presteerde dan ook onder verwachting in Brazilië.

Vooral door de problemen in Brazilië zakte het bedrijfsresultaat van TNT Express in het tweede kwartaal van 60 miljoen naar 46 miljoen euro. Over het eerste halfjaar is er zelfs een verlies van 33 miljoen euro geleden, tegen nog een winst van 119 miljoen het jaar ervoor.

Compensatie
Toch zijn analisten niet geheel ontevreden over de resultaten, maar dan komt waarschijnlijk vooral omdat er geen sprake was van nieuwe grote tegenvallers. Ondanks Brazilië winst TNT Express in het tweede kwartaal de omzet met 0,9 procent op te voeren tot 1.800 miljoen euro.

Tegenover een omzetdaling van dik 10 procent in Noord- en Zuid-Amerika, staat een groei van 9 procent in Azië. De vraag in Azië is echter nog instabiel en in deze regio wordt ook verlies geleden door hogere brandstofkosten. De behaalde omzetgroei van 2,4 procent en behoorlijke margeverbetering in de moeilijke Europese markt mag een goede prestatie worden genoemd. TNT Express profiteert hier ook van kostenbesparingen.

Toekomst
Voor beleggers te hopen dat het euvel Brazilië tijdig wordt opgelost en dat nieuwe teleurstellingen uitblijven.
Potentiële kopers van het bedrijf als FedEx zullen daar misschien net zo over denken. Of hopen zij juist op meer ellende en een verder dalende beurswaarde?

TNT Express zal ook last kunnen krijgen van een mogelijke economische groeivertraging. Interessant om te zien hoe het management daar mee omgaat. 

Cijfers broertje
Broertje PostNL zal op 8 augustus de tweedekwartaalcijfers bekendmaken. Uiteraard kent het bedrijf zijn eigen problemen als volumedaling door email-verkeer en grote concurrentie. De stabiele dividenden waar het postbedrijf naar streeft zullen beleggers in deze onzekere tijden mogelijk meer trekken dan de conjunctuurgevoeligheid van TNT Express.

Koermatig is het voor beide aandelen dit jaar een drama. Sinds de splitsing eind mei van dit jaar heeft het aandeel TNT Express circa 18 procent prijsgegeven en PostNL circa 26 procent. Beide aandelen zijn nog behoorlijk met elkaar verbonden. PostNL heeft 30 procent van de aandelen Express in handen.

MEER TNT:

26 mei 2011

25 mei 2011

  8 april 2011

21 februari 2011

 2 december 2010

1 november 2010 

2 augustus 2010 
Gerelateerde artikelen