VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Europese beurzen hebben het afgelopen jaar duidelijk beter gepresteerd dan die in de VS. Een deel van de aantrekkingskracht van Europese aandelen zijn de relatief lage waarderingen en de ruimte voor winstverbetering. De tijd is nu echter wel gekomen dat die winstverbetering zichtbaar wordt.

Sinds ongeveer een jaar is de interesse voor Europese aandelen vanuit de VS toegenomen. Veel Europese aandelen zijn ten opzichte van vergelijkbare Amerikaanse aandelen een stuk goedkoper. Tegelijkertijd is er meer ruimte voor winstgroei omdat de Europese economie de laatste jaren flink achter is gebleven op die in de VS.

Het positieve sentiment heeft zich ook al vertaald in de koersontwikkeling. De Euro Stoxx 50 staat ten opzichte van een jaar geleden ruim 16 procent in de plus, de S&P 500 maar 8 procent.

Nu lijkt echter wel een punt gekomen waarop Europese bedrijven het moeten gaan waarmaken. In het Financieele Dagblad gaf vermogensbeheerder Michael Barakos van JP Morgen onlangs dit sentiment weer.
Hij zei dat de winstgevendheid in Europa flink moet toenemen om de opgelopen waarderingen nog te rechtvaardigen. Gebeurt dit niet, dan staan Europese beurzen voor een flinke correctie.

Hoe doen bedrijven aan het Damrak het tot nu toe? Een overzicht van omzetgroei en bruto winstontwikkeling:

 

      KW3 2015 vs 2014

Eerste 9 maanden 2015 vs 2014

 

Omzetgroei Bruto winstgroei Omzetgroei Bruto winstgroei

Philips

2%

20%

2%

19%

AkzoNobel

2%

21%

5%

22%

TomTom

8%

-20%

5%

-24%

Unilever

2%

nb

0,2%

nb

ASML

20%

38%

11%

35%

TNT Express

2,3%

-72%

3,3

-65%

 
Alle grote Nederlandse concerns die tot nu toe de boeken hebben geopend laten dus omzetgroei zien. Daarnaast vertaalt deze omzetgroei zich bij drie van de zes ook in een aanzienlijke winstgroei.

Dit geldt waarschijnlijk ook voor Unilever. TNT Express en TomTom zijn uitzonderingen. TNT Express zit in een lang herstructureringstraject en wordt overgenomen door FedEx. TomTom had last van valuta-effecten. Zonder die effecten zou de winstgroei wel positief zijn geweest.

Een belangrijke kanttekening is natuurlijk wel dat het hier gaat om bedrijven die vaak ook groot zijn buiten Europa. Hierdoor is het positieve effect van aantrekkende Europese economie minder groot.

Desondanks lijkt het erop dat beursgenoteerde Nederlandse bedrijven doen wat er wordt verwacht. Ze realiseren een sterke winstgroei bij een gematigde omzetgroei. Het risico dat een achterblijvende resultaatontwikkeling dus gaat leiden tot een beurscorrectie lijkt daarmee beperkt.

 
Gerelateerde artikelen