VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aalberts wel erg voorzichtig over tweede jaarhelft

Aalberts Industries voorziet dit jaar een hoger resultaat dan in 2010. Een farce zou je zeggen. Dat wordt al gehaald bij een winstdaling van minder dan 30 procent in de tweede jaarhelft.

De motor bij Aalberts Industries draait weer op volle toeren. Het bedrijf ligt op koers om een recordwinst te boeken dit jaar.

Na de winsthalvering in 2009 wist het bedrijf vorig jaar al weer het oude groeipad terug te vinden. En die trend gaat verder. De winstgroei van 41 procent tot 72,3 miljoen euro (0,67 euro per aandeel) over de eerste helft van 2011 mag er dan ook wezen.

Geleerd van het recente verleden stelt Aalberts zich voorzichtig op ten opzichte van de tweede jaarhelft.

De gelouterde topman durft niet verder te gaan dan een winstverbetering per aandeel in het vooruitzicht te stellen. Dat betekent een winst per aandeel van minimaal 1,10 euro.

Deert beleggers niet
Om die 1,10 euro te halen mag de winst per aandeel in de tweede jaarhelft zelfs 30 procent lager uitkomen dan vorig jaar. In juli liet Aalberts in de media nog weten hoop te hebben de 1,26 euro uit 2007 te benaderen dan wel te kunnen overtreffen.

Beleggers deert het ontbreken van deze zinsnede blijkbaar niet. De koers veert in een eerste reactie ruim 6 procent op.

Zelfs bij een vlak resultaat in de tweede jaarhelft komt de winst per aandeel al op 1,29 euro uit. Maar harde beloftes zijn er dus niet.

Halfjaarcijfers
Aalberts zette in de eerste jaarhelft een kwart meer om en groeide op eigen kracht met een fraaie 12,8 procent.

Volgens Jan Aalberst plukt de onderneming de vruchten van de investeringen in nieuwe producten en technologieën, intensivering van de verkoopinspanningen en uitbreiding van de productiecapaciteit.

Bij het meer conjunctuurgevoelige onderdeel Industrial Services steeg de omzet met 26 procent. Door een toegenomen efficiency en hogere volumes nam de operationele marge stevig toe van 10,8 procent tot 14,5 procent.

Aalberts levert hier allerlei specialistische producten aan uiteenlopende marktsegmenten. Vooral de chip- en automobielindustrie draaiden uitstekend.

Ook het andere onderdeel Flow Control draaide goed, al is hier wel sprake van margedruk door gestegen grondstofprijzen, met name koper.

Aalberts levert hier een compleet assortiment producten, processen en systemen voor vloeistof- en gastransport in woningen, kantoren, zonne-energie, stadsverwarming en de bier- en softdrinkindustrie.

Het mag niet verbazen dat Aalberts last heeft van de zwakke bouwmarkten. In Oost-Europa blijft de vraag naar stadsverwarming- en gassystemen wel op een hoog niveau.

Motor draait
Het bedrijf staat er goed voor, blijkt over de juiste producten te beschikken en heeft in Jan Aalberts een sterke bestuursvoorzitter.

Alleen een economische dip kan roet in het eten gooien. Aalberts heeft laten zien daar ook weer snel uit te klimmen, iets wat beleggers onthouden.
Gerelateerde artikelen