VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vastgoedfonds Corio iets voorzichtiger over 2011

Vastgoedbelegger Corio heeft de winstverwachting voor dit jaar iets verlaagd. Voorzag het drie maanden geleden nog een fractionele winstgroei, nu moeten beleggers het met een gelijke winst doen.

Corio, voor 96 procent van de portefeuille belegger in retail, komt tot op heden redelijk ongeschonden door de Europese schuldencrisis. Dat neemt niet weg dat de bezettingsgraad langzaam terugloopt.

Van alle winkels staat nu 4,1 procent leeg, iets meer dan de 3,8 procent van een jaar geleden. Op zich niet zorgelijk maar Corio merkt wel degelijk dat het langer duurt alvorens leegstaande winkelruimte weer verhuurd wordt.
Dat geldt vooral in Nederland (28 procent van de beleggingen) en in Italië (18 procent van de beleggingen).

Directe resultaat
In het directe resultaat (huurinkomsten minus kosten) is de teruggang nog nauwelijks te merken.
Corio wist over de eerste jaarhelft de huur in haar winkelcentra namelijk autonoom met 3,0 procent op te voeren.

Dat is op zich niet slecht maar wel minder dan de 5,2 procent van Unibail Rodamco. In Spanje en Portugal bestaat nog wel druk op de huren, maar dat was minder dan in het eerste kwartaal. Dat komt omdat Corio werkt met een getrapte langzaam oplopende huurindex voor nieuwe huurders. 

Door uitbreiding van het aantal uitstaande aandelen in maart vorig jaar, Corio plaatste 13,3 miljoen stukken tegen 45 euro, zorgen de hogere huren niet voor een stijging van het directe resultaat per aandeel.

Dit cijfer is in de eerste jaarhelft stabiel gebleven op 1,46 euro per aandeel en zal ook over geheel 2011 geen groei vertonen.


Herwaarderingen
Over de eerste jaarhelft is er zelfs nog sprake van een positieve herwaardering van 8,7 miljoen euro, maar in het tweede kwartaal heeft Corio in totaal 21,8 miljoen euro op haar beleggingen moeten afwaarderen. Dat is toch 3,2 procent van de boekwaarde van 6,8 miljard.

Vooral in Turkije (12,1 procent) en in Duitsland (2,7 procent) moest flink worden afgeschreven. In Turkije heeft Corio vertraging opgelopen bij de opening van een winkelcentrum.

In Nederland was ondanks de opgelopen leegstand sprake van een flinke positieve herwaardering, vooral van winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht.

Waardering
De beurskoers van Corio reageerde positief op de berichten, ondanks de lichte neerwaartse winstprognose. Op 37,40 euro noteert het aandeel circa 17 procent onder de boekwaarde en rendeert het verwachte dividend 7,1 procent. Vooral dat laatste cijfer zal beleggers trekken in deze onzekere tijden.

Concurrent Wereldhave wordt nog wat lager gewaardeerd en kent een mogelijk dividendrendement van 8,6 procent, maar daar zitten meer kantoren in.

Unibail Rodamco is weer duurder en presteert ook iets beter. Unibail-Rodamco kent geen discount op de boekwaarde en levert een verwacht dividendrendement van 5,7 procent.

Alleen focussen op het dividendrendement is geen aanrader. Vastgoed is laat-cyclisch en meer negatieve herwaarderingen en koersdalingen zijn niet uitgesloten.

LEES OOK:

11 mei 2012

6 mei 2011

 3 mei 2010

 18 november 2009

 Gerard Groener 
ceo Corio
 10 juni 2010

Gerelateerde artikelen