VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topman Ordina krijgt ruim 4 jaarsalarissen mee

Ronald Kasteel, scheidend topman van ICT-bedrijf Ordina, toucheert bij zijn vrijwillige vertrek 1,7 miljoen euro. Dat is ruim 4,6 keer het basissalaris.

Dat meldt Ordina in zijn zojuist verschenen halfjaarbericht.

In mei maakte Ordina dat kasteel het bedrijf zou verlaten. Enige tijd later liet Kasteel in een interview weten dat zijn vertrek .

Desondanks ontvangt hij een afscheidspremie die onder meer gebaseerd is op de kantonrechtersformule, een manier om de vertrekvergoeding te bepalen bij gedwongen ontslag.

Forse vertrekpremie
In totaal kost het vertrek van Kasteel per 1 september de onderneming 1,7 miljoen. Behalve het vaste salaris (in 2010: 364.000) ontvangt de vertrekkende topman bonussen die oorspronkelijk pas eind dit jaar en in 2012 onvoorwaardelijk zouden worden. Het resterende bedrag is bepaald aan de hand van de al genoemde kantonrechtersformule.

Vanaf 2010 hanteert Ordina de regel dat de vergoeding bij ontslag maximaal één jaarsalaris mag bedragen. Voor contracten van eerder datum, waaronder dus die van Kasteel, geldt die nieuwe regeling niet. De huidige vergoeding is 4,6 keer het basissalaris dat Kasteel in 2010 ontving.

Track record
Ronald Kasteel was twaalf jaar de baas bij Ordina. Onder zijn leiding zou Ordina naar eigen zeggen ‘Nationaal Kampioen' worden. Het tegenovergestelde gebeurde. De topman vertilde zich aan een nieuw initiatief. Dat was een belangrijke oorzaak voor de problemen waarin Ordina terecht kwam.

Kasteels manier van leidinggeven riep vooral de laatste jaren toenemende weerstand op. Minimaal acht topmanagers werden in de laatste drie jaar buiten gezet, Kasteel bleef zitten. Ook daalde de tevredenheid onder werknemers.
Kasteels opvolger per 1 september heet Stépan Breedveld, afkomstig van The Boston Consulting Group.
Gerelateerde artikelen