VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers niet geheel tevreden met winstprognose TKH

TKH houdt rekening met een mogelijke impact van de huidige economische ontwikkelingen. De winstprognose valt analisten dan ook tegen.

TKH zou immuun zijn voor welke investeringsdruk dan ook, zo zei Alexander van der Lof , CEO van TKH, aan de vooravond van de kredietcrisis.

De onderneming is immers actief in groeisegmenten als beveiliging, communicatie, zorg en energiebesparing. 

“Als daarin niet meer wordt geïnvesteerd ,waarin dan nog wel”, aldus Van der Lof tijdens de jaarcijferpublicatie 2008. Hoewel het technologiebedrijf vroegtijdig had ingegrepen, verdampte het resultaat in 2009 vrijwel volledig.

Voorzichtiger
Geleerd van deze communicatiefout neemt Van der Lof nu al wat gas terug. De topman heeft daar ook reden toe. 

TKH voorspelt voor geheel het jaar een nettowinst voor goodwill amortisatie van 55 tot 60 miljoen euro.

Analisten hadden na de buitengewoon goed start van het jaar, de groei doorgerekend en dat blijkt toch wat te veel van het goede. Zij waren gemiddeld uitgegaan van een resultaat van 66,5 miljoen euro.

Resultaten
Toch kan TKH terugkijken op een goede eerste jaarhelft en zijn de vooruitzichten over het algemeen nog goed te noemen.

De totale omzetgroei daalde weliswaar van 40 procent in het eerste kwartaal tot 22 procent in het tweede kwartaal, maar hierbij moet wel de sterkere vergelijkingsbasis worden meegenomen. De autonome groei over de eerste jaarhelft bedroeg een fraaie 24,4 procent.

Gunstig is dat in het tweede kwartaal vanwege een betere bezettingsgraad de nettowinstmarge licht is verbeterd van 8,3 procent naar 8,4 procent. Dat is nog wel onder de ten doel gestelde bandbreedte van 9-10 procent. 

TKH heeft echter flink geïnvesteerd in het versterken van marktposities . Met name in het snel groeiende (+10 procent) onderdeel security (met name slimme camerasystemen) zijn meer R&D kosten gemaakt.

De onderneming heeft de financiële ruimte haar posities te versterken, ook in mindere tijden, om daar op de langetermijn voordeel uit te halen. 

Over algemeen goed
In de bouw en constructiemarkt ervaart TKH ‘uitdagende’ omstandigheden, vertraging in de orderontvangst en margedruk.

Afgezien van het lagere activiteitenniveau in de bouw en constructiesector verliepen de zaken verder goed.

Zo nam het aantal projecten in glasvezelnetwerken flink toe en besteedde de consument  meer aan multimediasystemen en randapparatuur voor opwaarderen van breedbandverbindingen.

De beste prestatie werd neergezet bij het segment Industrial Solutions, totaaloplossingen voor het automatiseren van productieprocessen. Verder vallen hier de bandenbouwsystemen onder. 

Het bedrijfsresultaat verdubbelde in dit segment. Hoewel de orderintake hier hoog blijft, zijn wel tekenen van verzwakking waar te nemen.

TKH weet niet of dat de resultaten in de tweede jaarhelft gaat raken, maar houdt daar in de winstprognose naar eigen zeggen wel rekening mee.

Niet gewaardeerd
De voorzichtigheid uit Haaksbergen wordt hen niet geheel in dank afgenomen. De koers noteert 4 procent lager.

Misschien heeft het bedrijf de les uit de kredietcrisis heel goed geleerd en eigenhandig ruimte gecreëerd voor een positieve verrassing. Vorig jaar werd dit ook al toegepast.

Lees meer:

9 maart 2011

19 oktober 2010

15 oktober 2010
Gerelateerde artikelen