VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Is Heineken klaar voor nieuwe machtsstrijd in de biermarkt?

Opnieuw een winstwaarschuwing van een brouwer. Na Carlsberg, nu Heineken. Door economische tegenwind gaan verzadigde, westerse markten nog meer pijn doen. En dus gaat het nu om slagvaardigheid elders in de wereld.  

De groei die Heineken in de eerste helft van het jaar wist te behalen ziet de brouwer in de rest van het jaar verdampen, zo blijkt uit de halfjaarcijfers.

In eerste reactie op de winstwaarschuwing straffen beleggers het aandeel hard af.

Consumenten in Europa en de VS tellen hun knopen nu de financiële markten onrustig blijven, de westerse economieën nog maar mondjesmaat groeien en de dreiging van een nieuwe recessie aanhoudt.

Inleveren
Voor Heineken een reden om de verwachtingen voor komende maanden fors te temperen. In het eerste halfjaar steeg de winstgevendheid nog met een procent of vier, deels door meer bierverkopen. 

Eind dit jaar zal de winst op hetzelfde niveau uitkomen als een jaar geleden. Beleggers schrikken van die mededeling en gooien het aandeel in de verkoop met koersdalingen van procenten tegelijk als gevolg.

 Koers-winstverhouding vier grote brouwers afgelopen maand
 
Het brengt de waardering van het aandeel Heineken weer dichter bij dat van Carlsberg in de buurt, terwijl twee andere grote brouwers een stuk duurder zijn voor beleggers.

Oud probleem
Afgezien van tegenvallende seizoeneffecten komt daarmee een oud probleem bij Heineken opnieuw boven drijven.

De brouwer is nog te zeer afhankelijk van zijn thuismarkt West-Europa (ruim een derde van de omzet) en de Verenigde Staten. Uit die verzadigde markten zal de groei niet moeten komen.

Heineken weet zich overigens in goed gezelschap.

Van de grote vier bierproducenten -ook InBev, SABMiller en Carlsberg- haalt alleen Carlsberg een nog groter deel van zijn omzet uit de ontwikkelde markten.

De andere grote drie brouwers ontlopen elkaar niet veel op dit vlak.

Strijd
Nieuwe bierdrinkers zijn te vinden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Daar vindt het gevecht met de grote concurrenten plaats. Snel marktaandeel veroveren in die landen gaat vooral via overnames. Heineken heeft daarop ingespeeld met zijn laatste grote aankoop, die . 

Die overname kwam rijkelijk snel na de duurbetaalde overname van Scottish & Newcastle in 2008. Maar Heineken kon toentertijd niet anders dan toeslaan om niet te veel achterstand op te lopen ten opzichte van de concurrentie.

Nu de perspectieven in verzadigde markten verder teruglopen is een nieuwe ronde van overnames wellicht aanstaande. SAB Miller, de mondiale nummer twee als het gaat om verkochte liters bier, deed onlangs al een bod op het Australische Foster's. Na een vriendelijke inleiding probeert SAB Miller deze grootste brouwer van Australië over te nemen via een vijandig bod.

Mee?
Heineken gaf eerder aan niet mee te willen strijden om Foster's, omdat het Australië niet als opkomend markt ziet. Maar als dit het begin is van een nieuw overnamegevecht om liters dan is het de vraag of Heineken mee kan doen.

Om de overname van Femsa te financieren en niet achter te blijven met een uitpuilende schuldenberg moest Heineken vorig jaar aandelen uitgeven, voor het eerst in meer dan veertig jaar. Via een kunstgreep wist de familie Heineken desondanks een meerderheidsbelang te houden in het concern.

Een nieuwe overname betalen uit aandelen wordt een stuk moeilijker. Meedoen in een mogelijk nieuwe strijd betekent geld lenen en schulden maken. En laat Heineken nu net de laatste tijd hard gewerkt hebben om zijn schulden te verlagen.




Gerelateerde artikelen