VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold onderuit na zwak tweede kwartaal

De halfjaarcijfers van Ahold maken weinig indruk op beleggers. Over de volle breedte vallen de resultaten tegen en ontbreken lichtpuntjes die wijzen op betere tijden.

CEO Dick Boer spreekt over een goede prestatie. Het concern heeft haar marktaandeel in zowel Nederland (35 procent van de omzet) als in de Verenigde Staten (59 procent van de omzet) vergroot.

Beleggers denken daar anders over, getuige de koersdaling van bijna 4 procent in een stijgende beurs.

Wist Ahold in het eerste kwartaal de magere prestaties in Nederland nog te compenseren met winstgroei in de Verenigde Staten, in het tweede kwartaal staat de business aan beide kanten van de oceaan onder druk.

Margedruk
Ahold boekte in het tweede kwartaal een netto-omzet van 6,9 miljard euro, 3,5 procent minder dan vorig jaar. Gecorrigeerd voor valuta-effecten (vooral de zwakke dollar) is er wel sprake van een omzetgroei van 4,7 procent.

Ondanks de omzettoenamen en allerlei kostenbesparende maatregelen zakte de onderliggende operationele retailmarge in het tweede kwartaal van 5,2 procent naar 4,6 procent.

Dat scheelt een slok op een borrel. De markt had hier op 4,9 procent gerekend.

In de Verenigde Staten zakte de onderliggende marge met liefst 70 basispunten van 4,8 procent naar 4,1 procent.

Een grote tegenvaller, omdat Ahold in het eerste kwartaal de Amerikaanse marge nog met 40 basispunten wist op te krikken tot 4,6 procent.

De vele promotionele acties gaan duidelijk ten koste van de winstgevendheid en zijn ook niet echt bevorderlijk voor de omzetontwikkeling gebleken.

Albert Heijn zwak
In Nederland heeft Ahold het eveneens zwaar. Ook hier is nog wel sprake van omzetgroei, maar vooral promotiegericht.

De onderliggend operationele marge bedroeg 6,2 procent, 20 basispunten hoger dan in het eerste kwartaal, maar flink lager dan de 6,8 procent van een jaar geleden. Het eens zo sterke Albert Heijn zit dus duidelijk in zwaar weer.

Goed, de traditioneel zwakke week na Pasen viel dit jaar in het tweede kwartaal, maar de trend in de margeontwikkeling is al langer neerwaarts bij Ahold.

Het effect van Pasen kan simpelweg worden geëlimineerd door naar de margeontwikkeling over de eerste jaarhelft te kijken.

Dan blijkt dat de winstgevendheid in de Verenigde Staten nog stabiel is in vergelijking tot vorig jaar, maar dat in Nederland de marge een knauw krijgt van 80 basispunten tot 6,1 procent.

Vooruitzichten mager
De consument is zeer prijsbewust aan het winkelen en gezien de koopkrachtplaatjes zal dat de komende tijd niet beter worden. Zeker in deze tijden van stijgende grondstofprijzen zorgt dat voor margedruk.

Daarnaast ervaart Ahold stevige concurrentie in supermarktland, zowel in de Verenigde Staten als in eigen land. Ook dat zal de komende tijd niet veel anders zijn.

Het lijkt erop dat Ahold zich goed bewust is van de matige vooruitzichten en daarom maar heeft besloten in de persverklaring in het geheel geen opmerkingen te maken over welke vooruitzichten dan ook. Dat siert de onderneming niet.

Beleggers moeten het doen met de zin: “Wij blijven goed gepositioneerd om het evenwicht tussen omzet en marge te beheersen.” In de praktijk blijkt dat toch tegen te vallen.

Inkoop eigen aandelen
Tegelijkertijd is het wel weer opmerkelijk dat het bestuur heeft besloten het aandeleninkoopprogramma ter grootte van 1 miljard euro versneld uit te voeren.

Dit programma zal nu worden afgerond in maart 2012, binnen twaalf maanden in plaats van 18 maanden.

Opmerkelijk, omdat de vrije kasstroom in het tweede kwartaal met 226 miljoen euro terugliep tot slechts 35 miljoen euro. De versnelde inkoop heeft toch veel weg van een zwaktebod.



Gerelateerde artikelen