VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell grijpt naast een grote maar onzekere hoofdprijs in Rusland

Shell ziet voor miljarden dollars aan potentiële inkomsten aan zich voorbij gaan nu Exxon Mobil mag helpen olie en gas in Russisch poolgebied te winnen. Dat is niet alleen maar slecht nieuws voor aandeelhouders.

Een veelbelovende bruid die voor het altaar haar verloofde de bons geeft, daarmee stille hoop kweekt om er vervolgens toch met de rijkste jongen van de klas vandoor te gaan.

Dat is in een notendop de emotionele achtbaan die energieconcern Shell heeft moeten doorstaan afgelopen maanden in de strijd om een gigantische gas- en olieschat in de Noordelijke IJszee.

Shells grote Europese concurrent, BP, . Maar een groep tegenstribbelende aandeelhouders wist die opzet te dwarsbomen via de rechter.

Exxon gaat ver
Uiteindelijk gaat . Samen met het Russische, door de staat gecontroleerde bedrijf Rosneft gaat het de voorraden in het uiterste noorden van Rusland ontwikkelen.

Exxon en Rosneft gaan 3,2 miljard dollar (2,2 miljard euro) investeren in de ontwikkeling van enkele oliegebieden in de noordelijke Karazee. Dat moet uiteindelijk naar schatting 35 miljard vaten olie en 10.000 miljard kubieke meter gas opleveren.

Om mee te mogen helpen die energievoorraden boven te halen heeft Exxon Mobil ongekende stappen ondernomen. Zo krijgt Rosneft een belang in enkele projecten in Noord-Amerika, onder meer in velden in Texas en in de Golf van Mexico. 

Niet eerder kreeg een verkapt Russisch staatsbedrijf zo stevig voet aan de grond binnen Amerikaans territorium, een politiek gevoelige kwestie.

De concessies die Exxon Mobil, 's werelds grootste energieconcern, heeft gedaan om de opdracht binnen te krijgen zeggen veel over de felle strijd tussen energieconcerns om de steeds schaarser wordende energiereserves.

Teleurstelling
Voor Shell lijkt de gang van zaken een teleurstelling.

Nadat BP in de wachtkamer moest zag het concern een onverwachte kans. Het verkoos daarbij onder de radar te opereren en geen hoge verwachtingen te wekken over de afloop.

Shell liet weten in gesprek te zijn met Rosneft, de Russische premier Poetin liet weten de interesse te waarderen. 'Een partnerschap tussen Shell en Rosneft zouden we erg waarderen', zei Poetin in mei.

Daar hoeft geen woord aan gelogen te zijn, want Shell en Rosneft doen al zaken. Maar de hoofdprijs gaat aan de neus van het Brits-Nederlandse concern voorbij.

Risico
Toch hoeft dat niet per sé slecht nieuws te zijn. Het project in de is er één van de zeer risicovolle soort. Ten eerste omdat het om moeilijk winbare reserves gaat in onherbergzaam arctisch gebied. De nu aangewezen partijen zullen de oliewinning hier vanaf de grond (en ver daaronder) moeten opbouwen.

Ook zijn er twijfels of de genoemde voorraden hier wel te vinden zijn. Gas is in deze regio eerder al in overvloed gevonden, maar of ook de meer profijtelijke olie in de beloofde hoeveelheden te vinden zijn valt te bezien.

En dan is er nog het risico van opereren in Rusland en met Russische partners. Shell heeft kostbaar leergeld betaald met het Sachalin-project. In 2006 werd Shell door de Russische politieke leiding gedwongen om een meerderheidsaandeel te verkopen in dat toentertijd grootste vloeibaar gas-project ter wereld.

Gedeelde leed
Nieuwe Russische onzekerheid blijft Shell-aandeelhouders dus bespaard, net als forse groei in Rusland overigens. Het energieconcern staat nu voor de uitdaging om . Komend jaar al moeten die hun waarde bewijzen.

Het is een schrale troost voor Shell dat de grote Europese concurrent BP in deze kwestie significant meer gezichtsverlies oploopt.




Gerelateerde artikelen