VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips zet mes dieper in eigen organisatie

Niet 500 miljoen euro, maar 800 miljoen euro aan jaarlijkse kostenbesparingen. Hoe en waar Philips dat precies vandaan wil halen vertelt het verhaaltje van de kersverse topman Frans van Houten niet.

Het aandeel Philips is het hele jaar al uit de gratie bij beleggers. Sinds de piek op 18 januari van boven de 25 euro is de koers ruim gehalveerd.

Bestuursvoorzitter Frans van Houten startte zijn nieuwe baan door op de waarde van zowel de lichtdivisie als de medische systemen. Sindsdien is de koersdaling in een stroomversnelling geraakt.

Nu de economie stil valt vrezen beleggers dat Philips nog meer pijn gaat lijden. Alle drie de divisies van Philips - Licht, Consumentenproducten en Gezondheid - hebben het lastig.

Goed of slecht nieuws?
Van Houten gebruikt Philips' dag voor investeerders in Londen om aan te kondigen dat het verdere kostenbesparingen zal doorvoeren.

Of beleggers nu zo blij moeten zijn met de verhoogde kostenbesparingen is nog maar de vraag. Het geeft in ieder geval aan dat het concern het moeilijk heeft.

Analisten wachten met smart op een meer gedetailleerde opgave van de beoogde besparingen, maar Philips blijft daar vaag over.


Daardoor is het lastig in te schatten of de besparingen ten koste gaan van het toekomstige potentieel. Philips ontkent dat, maar het geld moet ergens vandaan komen.

Gunstig is wel weer dat Philips vasthoudt aan de al eerder aangekondigde 200 miljoen euro extra investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Doelstellingen gehandhaafd
Beleggers zijn vooral in hun nopjes over het feit dat Van Houten zijn vertrouwen heeft uitgesproken dat Philips de in juli gepresenteerde financiële doelen voor 2013 kan halen. Het verslechterende economische klimaat ten spijt.

Dat betekent dat het Philips nog altijd verwacht de omzet met 4 tot 6% te kunnen laten groeien en een concernbrede winstmarge van 10 tot 12% haalbaar te achten.

Ook de, in juli verlaagde, margedoelstellingen voor de afzonderlijke divisies bleven overeind.

Het zou natuurlijk ook wat zijn als hij daar nu al weer op had moeten terugkomen, maar de beurskoers leek daar wel degelijk rekening mee te houden.

Beleggers moeten niet uit het oog verliezen dat er blijkbaar dus wel extra kostenbesparingen nodig zijn om de doelen voor 2013 te kunnen halen. Vanaf het vierde kwartaal van dit jaar zullen de eerste besparingen effect sorteren.

Bemoedigend om te horen is in ieder geval dat de Philips' topman voortgaande groei ziet in de kernmarkten Healthcare, Consumer Lifestyle en LED-verlichting.

Philips beschikt volgens Van Houten in deze takken van sport over sterke posities, zowel in groei- als in volwassen markten.

Koersreactie
Het aandeel Philips opende 4,5 procent hoger, maar ging vervolgens toch met de algehele beursmalaise omlaag.

De kostenbesparingen zullen volgens beleggers teniet gedaan worden door negatieve effecten van de verslechterende economie op de resultaten.

Beleggers hadden graag ook nog wat meer gehoord over de marktomstandigheden en de vorderingen rondom de tv-joint venture met het Chinese TPV.

Dat laatste is van groot belang bij de herpositionering van Consumer Lifestyle. Het belang van consumentenelektronica zal door het apart zetten van de tv toestellen binnen deze divisie afnemen van 75 procent naar 33 procent.




Gerelateerde artikelen