VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winstwaarschuwing TNT Express wekt grote verbazing

Dat TNT Express het momenteel moeilijk heeft niet verrassend. Wel de timing van de winstwaarschuwing die het bedrijf doet uitgaan. Precies een week geleden liet ceo Marie-Christine Lombard nog weten dat er niets aan de hand is.

Natuurlijk, express-diensten zijn behoorlijk conjunctuurgevoelig. Twee weken geleden waarschuwde het Amerikaanse FedEx ook al voor een lagere winst.

Dat TNT Express dat voorbeeld nu volgt is opmerkelijk en eigenlijk gewoonweg absurd. Een week geleden liet het concern nog weten geen last te hebben van de economische terugval.

Topvrouw Marie-Christine Lombard  zei vorige week in een interview met het Financieele Dagblad dat haar bedrijf in thuismarkt Europa tot op dat moment nog niets had gemerkt van de stagnerende economie. Ook liet ze weten dat het TNT Express voor de wind gaat.

In een week kan blijkbaar veel veranderen.

Duikvlucht
Lombard staat aan het roer bij TNT Express sinds de afsplitsing van TNT eind mei van dit jaar. Sindsdien is de beurskoers ruimschoots gehalveerd.

Aanhoudende integratieproblemen met overgenomen bedrijven in Brazilië en operationele verliezen op de Aziatische routes maakten beleggers kopschuw.

Daar bovenop kwam dan nog de economische malaise en de winstwaarschuwing van FedEx. Ondanks de ontkenningen van Lombard waren beleggers al langer vooruitgelopen op lagere resultaten.

Winstwaarschuwing
Toch gaat er nog maar eens ruim 6 procent van de koers af. TNT Express zegt dat de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) de nodige veerkracht laat zien, maar dat een verslechterde mix de resultaten onder druk zet.

Voor EMEA verlaagt TNT Express de verwachting voor de operationele marge voor dit jaar van 9 procent plus naar 8-9 procent.

Op de Azië-Pacific routes vanuit Europa is nog altijd sprake van zwakke marktomstandigheden. Voor deze regio wordt een prestatie in lijn met de eerste jaarhelft voorzien. Dat is niet al te hoopgevend, omdat hier over de eerste zes maanden een negatief bedrijfsresultaat van 26 miljoen euro werd opgetekend.

Waar TNT Express bij de halfjaarcijfers nog klaagde over hoge olieprijzen, zijn het nu vooral de hoge salarissen in China die de winst onder druk zetten.

In Brazilië gaat het wel steeds beter, maar de behaalde omzetgroei is nog niet voldoende om tegenwicht te bieden aan de klanten die dit jaar naar de concurrent zijn overgestapt.

Wel houdt TNT Express vast aan de verwachting in de tweede jaarhelft in het Zuid-Amerikaanse land operationeel break-even te draaien.

In het vierde kwartaal wordt wederom gekeken naar de waarde van de Braziliaanse business en mogelijk dat er nog een afboeking zal volgen.
TNT Express houdt vast aan de beoogde kostenbesparing van circa 50 miljoen euro dit jaar.

PostNL
De winstwaarschuwing is geen goede zaak voor het vertrouwen van beleggers in TNT Express. Aandeelhouders PostNL zullen er evenmin blij mee zijn. PostNL bezit nog altijd 162 miljoen aandelen TNT Express, wat een belang van 29,9 procent vertegenwoordigt.

PostNL wacht over het derde kwartaal wederom een forse afboeking op TNT Express.
Op de huidige koers van 4,55 euro voor TNT Express bedraagt deze afboeking 449 miljoen euro. Een wel heel forse hap uit het eigen vermogen van 566 miljoen euro.

En dan hebben we het nog niet eens over de forse pensioenafboekingen die PostNL vanaf 2013 mogelijk te wachten staan. Opvallend dus dat het aandeel PostNL na de winstwaarschuwing van TNT Express in de plus staat.

Ook hier zijn beleggers al flink vooruitgelopen op magere jaren zonder dividend. Bij een negatief eigen vermogen mag PostNL geen dividend uitkeren. Het gaat hard die kant op.

MEER TNT:

 5 augustus 2011

26 mei 2011

25 mei 2011

  8 april 2011

21 februari 2011

 2 december 2010

1 november 2010 

2 augustus 2010 
Gerelateerde artikelen