VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders Ordina wacht forse winstverwatering

Automatiseerder Ordina ziet geen andere uitweg uit de financiële zorgen dan extra aandelen uitgeven. Het aantal uitstaande aandelen wordt met liefst 82 procent uitgebreid. Slecht nieuws voor beleggers die eerder al forse koersdalingen voor de kiezen kregen.

Een lage aandelenkoers is voor veel beursfondsen een reden om geen extra aandelen uit te geven. Een emissie levert dan immers minder op.

Dat automatiseerder Ordina nu toch een forse emissie aankondigt is een teken aan de wand. De onderneming gaat 40 miljoen euro ophalen via een volledig gegarandeerde aandelenuitgifte. Dat gebeurt tegen een korting van minimaal 30 procent op de toch al zo fors gedaalde beurskoers.

De kapitaalversterking bij Ordina uit Nieuwegein blijkt hard nodig. De markt zit zwaar tegen en door de forse schuldpositie komt het bedrijf in de knoei met de bankconvenanten. Ordina ziet geen andere uitweg dan de aandelenpers aan te zetten.

Emissie
De aandelenemissie bestaat uit een aantal componenten. In de eerste plaats zullen 4,2 miljoen nieuwe aandelen onderhands worden weggezet bij Project Holland Fonds (PHF), een investeerder waar Rabo en Delta Lloyd achter zitten.

Deze stukken gaan tegen een korting van 11 procent de deur uit. Daarnaast zullen er in totaal 37,1 miljoen nieuwe aandelen worden aangeboden aan bestaande aandeelhouders via een claimemissie tegen een prijs van 0,93 euro per stuk, een korting van liefst 36 procent op de laatste beurskoers.

PHF zal in ieder geval ook nog eens 13,2 miljoen aandelen uit deze claimemissie opkopen. De investeerder zal daarmee een belang van 21 procent in Ordina krijgen.

Mocht er bij andere aandeelhouders geen belangstelling zijn, dan heeft PHF de opbrengst van deze claimemissie volledig gegarandeerd.
De investeerder zal zijn belang dan uitbreiden tot maximaal 29,9 procent. De grens van 30 procent, waarop een openbaar bod op Ordina moet volgen, wordt niet overschreden.

Boven deze grens zal Ordina aan PHF warrants uitgeven met onbeperkte looptijd en wat bij uitoefening Ordina eveneens 0,93 euro per stuk zal opleveren.

Verwatering
Er van uitgaande dat de claimemissie een succes is, komen er in totaal 41,3 miljoen aandelen bij tegen een gemiddelde koers van 1,03, circa 30 procent onder de beurskoers.

De emissie is gigantisch, want het aantal uitstaande aandelen wordt met liefst 82 procent uitgebreid, een enorme winstverwatering dus. Gezien het feit dat de beurskoers dit jaar al 60 procent heeft ingeleverd zijn beleggers hier wel al enigszins op vooruitgelopen.

Aflossen
De emissie kent wel enkele positieve elementen. Zo zal Ordina de opbrengst van de aandelenuitgifte logischerwijs aanwenden voor de aflossing van de achtergestelde lening van 27,5 miljoen euro van ING en Delta Lloyd, waarop een rente rust van 13,5 procent, en verlaging van de senior bankschuld.

Dit zal een jaarlijkse besparing op de rentelasten opleveren van minimaal 3,7 miljoen euro. Dat klinkt natuurlijk interessant, maar het was veel fraaier geweest als Ordina de lening uit de eigen cash flow had kunnen aflossen.

Markt zit tegen
Dat laatste zit er voorlopig niet in. Vanwege een reorganisatie heeft Ordina over de eerste jaarhelft een verlies van 7,7 miljoen euro geleden.

Ondanks de kostenbesparingen zal de operationele jaarwinst (ebitda) dit jaar naar verwachting uitkomen op circa 16 miljoen euro. Dat is 2 miljoen euro lager dan vorig jaar en liefst 60 procent minder dan het resultaat over 2009.

Na de plaatsing van de eerste 4,2 miljoen aandelen bij Project Holland Fonds zal Ordina het jaar uitgaan met een nettoschuld van circa 50 miljoen euro.

De verhouding nettoschuld versus ebitda komt daarmee op 3,125 en ligt nog maar net onder de 3,25 die de banken als maximale grens hebben vastgesteld.

Door plaatsing van de overige stukken ziet het financiële plaatje er weer een stuk fraaier uit. Dat heeft wel een prijs.
De beurskoers zakte met 11 procent op het emissienieuws tot 1,30 euro, de uitgiftekoers van de onderhandse emissie aan PHF. Grote zorg voor beleggers voor de toekomst is het tanende bedrijfsresultaat van Ordina.
Gerelateerde artikelen