VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Orderdip ASML minder diep dan gevreesd

De orderontvangst in het derde kwartaal van ASML valt mee en zal in vierde kwartaal naar verwachting hoger uitkomen. Doemscenario's kunnen daarmee voorlopig in de kast.

De ontwikkelingen van de chipmarkt blijven uiterst lastig in te schatten. ASML zit met zijn dure lithografie-machines vooraan in de keten en zal normaliter als eerste de klappen opvangen.

Daar staat tegenover dat de technologie van het concern uit Veldhoven zeer hoogwaardig is en klanten rekening moeten houden met een relatief lange levertijd.

Geen teleurstelling
ASML stelt met zijn cijfers over het derde kwartaal en de verwachtingen voor het lopende kwartaal niet teleur.
Beleggers waren bang voor een snelle diepe dip in de orderontvangst, maar die blijft vooralsnog uit.

De bestellingen hadden in het derde kwartaal uiteindelijk een waarde van 514 miljoen euro, fors lager dan de 840 miljoen euro van het kwartaal ervoor, maar ASML had een kwartaal geleden minder dan 500 miljoen euro voorspelt.

Goed, één machine meer of minder maakt een groot verschil, maar de dalende trend zet voorlopig niet verder door.
ASML rekent in het vierde kwartaal op een hogere orderontvangst dan die 514 miljoen euro. Welk getal we daar dan aan kunnen plakken blijft gissen.

Vraag blijft
ASML blijft positief en ziet ondanks de economische groeivertraging de vraag naar hoogwaardige chipmachines aanhouden.

"Klanten zijn onzeker over de toekomst, maar willen wel blijven inspelen op wijzigingen in de technologie die nodig is voor tablets en smartphones", aldus CFO Peter Wennink.

Als dit de dip in de cyclus is, dan is deze in ieder geval minder diep dan tijdens de kredietcrisis. ASML ontving in het vierde kwartaal 2008 slechts 127 miljoen euro aan orders en een kwartaal later voor 207 miljoen.

Ook het orderboek van momenteel 2,0 miljard euro bedraagt ruim het dubbele in vergelijking met de bodem van de vorige cyclus.

2012 wordt minder
2011 zal voor ASML als recordjaar in de boeken komen. Het bedrijf zegt goed op schema te liggen om een omzet van circa 5,5 miljard euro neer te zetten.

Het blijft gissen hoe de chipmarkt zich in 2012 gaat ontwikkelen. De toch wat vage uitspraken over de orderontvangst in het vierde kwartaal verraden eigenlijk wel dat 2012 een beduidend minder jaar zal worden van 2011.

Enige steun mag nog verwacht worden van het aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro. ASML heeft daar nu 56 procent van uitgevoerd. Uiteindelijk zal ongeveer 10 procent van het aantal uitstaande aandelen worden ingekocht en ingetrokken.

De chipmarkt laat zich moeilijk voorspellen. Dat weet ASML als geen ander. Het concern moet bovendien hard werken om de nieuwste EUV-technologie marktklaar te maken.

ASML houdt vast aan de verwachting dat de eerste commerciële EUV successen vanaf medio volgend jaar zijn te verwachten. Klanten stellen hoge eisen, zeker in een economische neergang.
Gerelateerde artikelen