VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

12 oktober 2011

De drie uitdagingen voor KPN

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het aandeel KPN wordt, net als dat van Ahold en Unilever, gezien als defensief. Maar is dit terecht?

Mobiel bellen, internetten en tv kijken. Het zijn eerste levensbehoeften geworden, vooral voor jongeren.

Het maakt KPN, net als de maker van Calvé en Blue Band, een defensieve belegging. Ook als de economie in een dal duikt, zal KPN geld blijven verdienen.

Toch verloor ook het telecombedrijf in het laatste halfjaar een kleine 20 procent van zijn waarde. Door de koersdaling betaalt een belegger nu acht keer de winst voor KPN, en krijgt u een dividendrendement van negen procent.

De lage waardering laat zien dat beleggers zich afvragen hoe het telecombedrijf heeft geanticipeerd op een veranderende consument, concurrentie en continue druk van de regelgevers.

Een overzicht van deze drie donkere wolken die boven topman Eelco Blok hangen, plus oplossingen.

 DATAGEBRUIK IN PLAATS VAN BELLEN


Het eerste wapenfeit van de nieuwe topman Blok was  in april.

In plaats van mobiel bellen en sms'encommuniceren jongeren vooral via programma's als Whats App, Skype en Ping. KPN zag deze verschuiving te laat.

Sterker nog om het gebruik van smartphones te stimuleren maakte KPN gebruik van acties, waardoor het gebruik van onbeperkte data tegen een klein extra bedrag mogelijk werd gemaakt.

Als oplossing heeft topman Blok vorige maand nieuwe abonnementen geïntroduceerd. De datalimieten zijn nu scherper neergezet. En klanten die hun bundel overschrijden moeten wat meer betalen.

Het klinkt als een bruuske reactie van een oud monopolist op slimme innovatieve ontwikkelingen in de markt. Maar ook de twee andere grote spelers in Nederland, Vodafone en T-Mobile, verhoogden hun dataverkeer tarieven.

KPN-klanten die zich onbedeeld voelen kunnen dus moeilijker naar de concurrent stappen. Analisten becijferen dat de nieuwe tarieven al snel 100 tot 150 miljoen euro aan extra omzet opleveren.

 DE CONCURRENTIE


Dat KPN vrij moeiteloos zijn prijzen kan verhogen geeft aan dat het bedrijf marktmacht heeft. Dit is niet zo vreemd in een markt met weinig aanbieders (drie) en veel vraag. Maar hoe lang nog?

In ieder geval tot de eerste helft van 2012. Dan is er een belangrijke veiling voor netwerkcapaciteit. In de markt gaat het gerucht dat er in ieder geval een vierde speler bij gaat komen. Een combinatie van kabelaars Ziggo/UPC zou de beste papieren hebben om de veiling te winnen. Maar ook een partij als Tele2 wordt genoemd.

Voordelig voor KPN is dat marktvorsers betwijfelen of de vierde partij de markt meteen zal opschudden. Het uitrollen van een landelijk netwerk gaat niet van vandaag op morgen.

 REGELGEVER BEMOEIT ZICH ERMEE


Naast concurrentie heeft KPN last van regelgevers. Zo moet KPN andere partijen tegen lage tarieven toegang verlenen op haar vaste lijnen.

Voor mobiel bellen moet KPN haar MTA - tarieven verlagen, zeg maar de kosten die operators elkaar in rekening brengen voor het gebruik van elkaars netwerk.

In 2010 snoepte alle vervelende nieuwe regels bij elkaar 180 miljoen euro van de omzet af, en ongeveer 60 miljoen euro van het bedrijfsresultaat. In 2011 gaat het om 500 miljoen euro omzet, en 200 miljoen euro van het bedrijfsresultaat. Een behoorlijk bedrag.

Goed nieuws
Maar het goede nieuws is dat de impact van regulering in 2012 weer afneemt. Zo verwacht KPN in 2012 een aderlating van 125 miljoen euro op de omzet en van 50 miljoen euro op het bedrijfsresultaat. Het lijkt er op dat tarieven op een gegeven moment niet veel lager kunnen.


Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

dividend kpn telecom

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}