VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips slankt af om klaar te zijn voor concurrentieslag in Azië

Op korte termijn is er weinig hoop op verbetering bij het kwakkelende Philips. Een pijnlijke afslankkuur moet eerst verwerkt worden. Alles om sneller en concurrerender te worden op de Aziatische markt.

Een ongeduldig mannetje. Zo typeerde Philip-topman Frans van Houten zichzelf kort na zijn aantreden in april dit jaar.

Die typering was ook bedoeld om het eigen concern en beleggers te laten zien dat Philips haast heeft. Het bedrijf moet sneller leren schakelen om mee te doen in Aziatische groeimarkten. De concurrentie daar wacht niet.

Bij de cijfers over het derde kwartaal werd weer iets duidelijker hoe Van Houten de snelheid erin wil krijgen bij Philips. Om wendbaarder en competitiever te worden gaat het concern flink in de kosten snijden.

Bij de presentatie van werd gesproken over besparingen van 500 miljoen euro, in september kwam daar nog 300 miljoen euro bovenop.

Dat gaat, naar nu blijkt 4500 mensen hun baan kosten, zo'n vier procent van het wereldwijde personeelsbestand. Daarmee denkt Philips zo'n 480 miljoen euro te bezuinigen. De rest moet komen uit structurele bezuinigingen.

Voor Philips is dit een grote ontslagronde, maar Frans van Houten heeft in het verleden al harder gesneden. Als topman van chipproducent NXP slankte hij het personeelsbestand met zo'n 18 procent af.

Vertraging bij afstoten televisies
Een eerdere poging van Philips om wendbaarder en concurrerender te worden verloopt intussen niet geheel soepel.


Kort na zijn aantreden besloot de Philips-topman buiten de deur te zetten. Philips ging daartoe een partnerschap aan met het Chinese bedrijf TPV.

De onderhandelingen over die samenwerking duren langer dan verwacht. Philips houdt hoop op een goede afloop, maar is inmiddels bezig om alternatieve scenario's te bedenken mocht de overeenkomst niet definitief worden. Dat de televisietak eruit moet is zeker.

Opbouwen
De cijfers over het derde kwartaal laten zien dat Philips voor nu vooral in een fase van opbouwen zit. Winst en bedrijfsresultaat daalde fors ten opzichte van een jaar eerder. En dat lag in lijn der verwachting na de knoeperd van een winstwaarschuwing eerder dit jaar. Hoop op snelle verbeteringen is er niet.

Het elektronicaconcern houdt wel vast aan de doelstellingen voor 2013, een omzetgroei van een procent of zes en een marge (ebitda) tussen tien en twaalf procent.

Als die doelstellingen gehaald worden presteert Philips eigenlijk in lijn met de eigen plannen uit het vijfjarenplan 2005-2010. En dat lijkt al heel wat voor het kwakkelende concern.

Tegenover de forse kostenbesparing stelt Philips investeringen in de twee divisies waar veel van wordt verwacht, de medische apparatuur en de lichtdivisie. In de medische divisie (Healthcare) gaat een forse brok van het extra geld naar onderzoek en ontwikkeling in China en India. Alles om de slag in Azië te winnen.




Gerelateerde artikelen