VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Machtsstrijd binnen Air France-KLM kost topman de kop

Officieel is het vertrek van Air France-KLM-topman Pierre-Henri Gourgeon het gevolg van een meningsverschil over zijn eigen opvolging. Maar dat de slechte resultaten van de vliegtuigmaatschappij ook een rol spelen lijdt geen twijfel.

Dramatisch zo is de ontwikkeling van de beurskoers van Air France-KLM wel te noemen.

Sinds begin dit jaar is de marktwaarde van de Franse-Nederlandse luchtvaartmaatschappij met circa 60 procent gedaald.

Nu ligt de gehele sector er slecht bij, maar Air France-KLM wordt het hardst geraakt.

Ceo Pierre-Henri Gourgeon, zowel ceo van Air France als van Air France-KLM, lijkt hier het slachtoffer van geworden en is per direct vertrokken.

Hoewel hij nog tot januari zou aanblijven als ceo van Air France, werd zijn bestuursvoorzitterschap van de holding deze zomer nog verlengd tot 2014.

Slechte prestaties
De luchtvaartmaatschappij ondervindt nog altijd de nasleep van de politieke onrust in Afrika en het Midden-Oosten en de nucleaire ramp in Japan.

Air France-KLM is ten opzichte van de grote concurrenten relatief zwaar vertegenwoordigd op deze routes.
Verder geeft de eurocrisis onzekerheid, zal de energierekening dit jaar waarschijnlijk flink hoger uitvallen en neemt de concurrentie van prijsvechters toe.

Van een daling van de olieprijs profiteert het concern maar ten dele omdat het ruim de helft van de voorziene benodigde olie heeft afgedekt tegen een vaste prijs.

Winstwaarschuwing?
Ondanks al deze onzekerheden houdt Air France toch steeds vol dit jaar een positief operationeel resultaat te kunnen boeken.


Analisten twijfelen daar openlijk aan. Opvallend is dat in de persverklaring van Air France-KLM over het vertrek van Gourgeon nadrukkelijk vermeld staat dat topprioriteit gegeven moet worden aan herstel en verbetering van de prestaties.

Blijkbaar valt er intern dus nog wel wat te verbeteren. De opzet van een volwaardige Air-France-KLM holding is daarom op het tweede plan gekomen en verschoven naar 2013.
Gourgeon zou zich daarom hebben teruggetrokken uit beide functies, aldus de lezing van Air France-KLM.

Coupe
In de Franse topambtenaar Alexandre de Juniac is gelijk een opvolger gevonden voor het voorzittersschap van Air France.

Jean-Cyril Spinetta (69 jaar) en Leo van Wijk (65 jaar) zullen zich gaan bezighouden met de ‘strategische coördinatie', lees het weer beter op poten zetten van de organisatie en deze bestendiger maken tegen externe tegenvallers.

Spinetta, voorzitter van de raad van commissarissen van Air France-KLM zal tevens bestuursvoorzitter worden van de groep, de functie die hij eerder al bekleedde. Leo van Wijk zal als zijn vice-voorzitter optreden.

Daarmee zitten de architecten van de fusie van 2004 weer op hun oude posten en heeft dit inderdaad veel weg van een machtsstrijd.

Het vertrek van Gourgeon zal beleggers niet ongelegen komen, de toegegeven noodzaak voor verbetering van de prestaties wekt meer zorgen. De beurskoers reageerde dan ook negatief op het nieuws.




Gerelateerde artikelen