VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoge grondstofprijzen doen AkzoNobel nu echt pijn

Verfproducent AkzoNobel heeft veel last van de hoge grondstofprijzen. Eerdere verwachtingen over de eigen prestaties gaan in de prullenbak.

In het derde kwartaal nam de omzet van AkzoNobel met vijf procent toe, maar het resultaat stond onder druk. Door in kosten te snijden moet de winstgevendheid terugbrengen op het oude niveau.

De getoonde omzetgroei lijkt sterk. Maar nadere bestudering leert dat de volumes slechts met 1 procent groeiden.

De omzetgroei was vooral te danken aan de doorgevoerde prijsverhoging van 6 procent, waar weer 2 procent af mocht door valuta-effecten (1 plus 6 min 2 is 5 procent).

De volumegroei zwakte iets af ten opzichte van het tweede kwartaal, toen deze nog 2 procent bedroeg.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde met 12 procent op jaarbasis tot 507 miljoen euro. De nettowinst nam met 37 procent veel sterker af tot 149 miljoen euro. Dit was het gevolg van eenmalige lasten.

Verwachting naar beneden
De grootste verfproducent ter wereld laat de voorspelling los dat het bedrijfsresultaat dit jaar minstens 5 procent hoger uitkomt dan in 2010.

Nu wordt een resultaat verwacht dat ‘in lijn' zal zijn mat dat in 2010. Teken van vertrouwen is dat het interim-dividend met 3 procent wordt verhoogd tot 0,33 euro per aandeel.

Verder in de kosten snijden
AkzoNobel gaat een kostenbesparingsprogramma doorvoeren dat moet leiden tot een jaarlijkse besparing van een half miljard euro vanaf 2014. Hiervan zal volgend jaar al 200 miljoen euro worden gerealiseerd.

Maar de kost gaat voor de baat: de kosten voor de implementatie van het programma worden geschat op 425 miljoen euro. Hierop werd al gehint bij de halfjaarcijfers, maar de omvang is nu groter geworden dan aanvankelijk gedacht.

Achter de schermen was AkzoNobel vermoedelijk al begonnen, getuige het schrappen van 140 banen in de Benelux dat vorige week werd aangekondigd. Op het totaal van 55.000 werknemers was dat echter nog maar een druppel. De komende maanden zullen veel meer banen sneuvelen, over de hele wereld.

Anders sturen
Volgens vertrekkend topman Hans Wijers (hij zwaait in het voorjaar af) komt er een belangrijke verandering in de manier waarop AkzoNobel opereert en wordt aangestuurd. De schaalgrootte van het bedrijf wordt nu ingezet om de realisatie van de groeistrategie te ondersteunen.

Door de ongekende stijging van grondstofprijzen en de gevolgen van de financiële crisis wordt AkzoNobel van twee kanten geraakt en juist dat maakt de herstructurering uiterst noodzakelijk.

Toch niet ontevreden
Wijers zegt ervan overtuigd te zijn dat het programma leidt tot "focus, structurele verbeteringen en lagere kosten die zullen bijdrage aan onze groeiambities en een EBITDA-niveau creëren van op of boven de gemiddelde beoogde marge van 13 tot 15 procent".

Daarmee stelt de scheidend topman aan beleggers niet eens zo'n enorme verbetering in het vooruitzicht: de EBITDA-marge was in het afgelopen moeilijke kwartaal ook nog 12,5 procent.

Maar beleggers zijn niet ontevreden: het aandeel noteerde vanmorgen na een zwakke start een stevige plus in een lagere AEX.




Gerelateerde artikelen