VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN ziet mobiele markt verder afkalven

Beleggers zijn niet te spreken over de derdekwartaalcijfers van KPN. De alsmaar dalende omzet uit mobiele diensten baart zorgen voor de toekomst.

KPN ploetert voort. De telecomaanbieder zag de omzet in het derde kwartaal met 3,4 procent dalen, een versnelling ten opzichte van de 2 procent in het voorgaande kwartaal.

Verplichte tariefsverlagingen, concurrentie, een moeizaam draaiend Getronics, waar zwaar geherstructureerd moet worden, en vooral het veranderend klantgedrag in de Nederlandse mobiele markt verklaren de omzetdaling.

Mobiel verliest fors terrein
De omzet van KPN's mobiele diensten in Nederland daalde het afgelopen kwartaal met liefst 11 procent.

Naast de aanhoudende groei van gratis WIFI-punten, maken klanten steeds vaker gebruik van sociale media als Facebook en apps als Whats App en Ping.

Om gewoon iemand te bellen of een sms-je te sturen wordt de mobiel steeds minder vaak gebruikt. Zeker door jongeren. Het Hi-merk, vooral gericht op jongeren, zag het aantal sms-jes met liefst 24 procent dalen.

KPN probeert de neergang in de Nederlandse mobiele markt terug te dringen door de introductie van nieuwe abonnementsvormen, die meer gericht zijn op het gebruik van data (lees: internet).

Deze zijn sinds september op de markt en hebben nog niet kunnen voorkomen dat KPN het afgelopen kwartaal weer verder achterop is geraakt op de Nederlandse mobiele markt. Het marktaandeel liep terug van 46 procent naar 45 procent.

Buitenland beter
Buiten de landsgrenzen, Duitsland en België, boert KPN wel goed op het gebied van mobiele diensten, vooral met de verkoop van databundels.

E-Plus in Duitsland zag het aantal klanten met 10 procent stijgen. Per saldo is de omzet bij Mobiel Internationaal stabiel gebleven.

Ook hier daalde het resultaat, maar dat komt door maatregelen van de toezichthouders. Onderliggend nam het resultaat met 5,9 procent toe.

Bij de vaste lijnen wordt de teruggang deels goedgemaakt door groei van interactieve televisie, waar KPN goed is voor een marktaandeel van 17 procent .

Het grotere plaatje
De resultaten van KPN als geheel liggen over het algemeen wel in lijn met de marktverwachting.

Het voor buitengewone posten geschoonde bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 1,33 miljard euro (-5,5 procent), fractioneel beter dan de consensusverwachting van 1.325 miljoen.

Kostenreductie, vooral door veel mensen te ontslaan, biedt echter nog onvoldoende tegenwicht aan de moeilijke marktomstandigheden waar KPN mee kampt.

Gas geven
De onderneming handhaaft niettemin de verwachtingen die het voor geheel het jaar heeft staan.

Dat impliceert een bedrijfsresultaat (ebitda) van ruim 5,3 miljard euro (exclusief herstructureringskosten), groei van de vrije kasstroom en een dividend van minimaal 0,85 euro per aandeel.

Hiervan is in augustus al 28 cent uitgekeerd.Om de jaarprognose waar te maken moet KPN er nog flink aan trekken in het laatste kwartaal.

Wat dat betreft is het geruststellend dat het concern blijft hameren op de hoge dividenduitkeringen die het beloofd heeft. Voor 2012 en 2013 is het streven 90 cent respectievelijk 95 cent per aandeel uit te keren.

Op een huidige koers van 9,50 euro spreken we over een ongekende dividendrendement van circa 10 procent. Of dit houdbaar is moet worden afgewacht.




Gerelateerde artikelen