VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT Express kan niet meer door voor groeiaandeel

De kopzorgen voor TNT Express in groeiregio's Brazilië en China leiden af van de problemen op gevestigde markten. Daar stagneert de omzet en staan de marges onder druk.

Nog geen half jaar geleden ging TNT na lang aandringen van beleggers door tweeën in TNT Express en PostNL.

PostNL zou door een sterke kasstroom die het briefverkeer oplevert een scheutig dividendbeleid hanteren. Express zette oud topman Peter Bakker vanwege haar internationale activiteiten juist in de markt als groeiaandeel.

De beloftes zouden wel eens heel snel niet ingelost kunnen worden. Het dividend van PostNL, dat minimaal 150 miljoen euro per jaar zou bedragen staat mogelijk op de tocht.

Topman Harry Koorstra moet wellicht flink bijstorten in de pensioenpot, en heeft de waarde van zijn 30-procent belang in TNT Express zien halveren.

Gezien het hoge dividendrendement van 10 procent lijken beleggers serieus te twijfelen of Koorstra zijn toezegging kan nakomen.

Geen groeiparel
Maar ook de kersverse topvrouw Marie-Christine Lombard heeft moeite haar groeibeloftes na te komen. De onderneming kwam in de laatste acht maanden met liefst drie winstwaarschuwingen.

Begin oktober waarschuwde Lombard al voor de matige resultaten van vandaag. In het derde kwartaal steeg de omzet met 1,3 procent fractioneel tot 1.777 miljard euro.

Natuurlijk is dit voor een deel te wijten aan het beroerde economische klimaat waardoor klanten van TNT voor goedkopere oplossingen kiezen, zoals vervoer over de weg in plaats van door de lucht.

Probleemdossiers
Maar het heeft ook te maken met een aantal probleemdossiers waar maar geen structurele oplossingen voor lijken te komen.

Zo daalt de omzet uit de regio ´Amerika´ met dik 11 procent. Dit komt voornamelijk door Brazilië, waar de integratie van enkele acquisities van twee dochteronderneming problematisch verloopt.

Door problemen bij het samenvoegen van de IT systemen en de hoofdkantoren van koerierdienst Mercurio (overgenomen in 2007) en het expresbedrijf Aracatuba (2009) lopen klanten weg.

De operationele winst was 30 miljoen euro negatief in de Amerika regio in het derde kwartaal ten opzichte van minus negen miljoen euro in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Het management verwacht dat het lek pas halverwege volgend jaar boven is, waardoor hier weer winst kan worden gemaakt.

Wel omzet, geen winst
Uit Azië komt wel groei. De omzet steeg hier in het derde kwartaal met negen procent tot 460 miljoen euro ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Probleem is dat stijgende omzet gepaard gaat met behoorlijke verliezen.

In China heeft het concern te maken met steeds meer concurrentie in het luchtvervoer. Daar komt bij dat de Westerse ondernemingen minder productie outsourcen, waardoor de luchtvaart op de Azië-Europa route sinds juli aan het dalen is.

Kostenbesparingen, zoals de geplande verkoop van één of twee vliegtuigen volgend jaar, moeten de problemen opvangen. Al met al verwacht het management dat de thuismarkt China in 2013 winstgevend is.

Gevestigd
Met al die probleemdossiers in "groeilanden" is het lastig om op de al gevestigde markten Europa, het Midden Oosten en Afrika (60 procent van de omzet) te blijven letten. Hier bleef TNT Express weliswaar winst draaien, maar had het wel te maken met een stagnerende omzet.

Daarbij stond de operationele marge onder druk. Deze daalde van 6,9 procent in het derde kwartaal van vorig jaar tot 6,4 procent. Dit ligt ver onder de operationele doelstelling van 8 a 9 procent waar TNT Express voor 2011 op rekent.

De hamvraag voor beleggers is of de exotische problemen in Brazilië en China het management niet te veel afleiden van de problemen in de eigen achtertuin.

MEER TNT:

6 oktober 2011

 5 augustus 2011

26 mei 2011

25 mei 2011

  8 april 2011

21 februari 2011

 2 december 2010

1 november 2010 




Gerelateerde artikelen