VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

31 oktober 2011

TNT Express kan niet meer door voor groeiaandeel

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De kopzorgen voor TNT Express in groeiregio's Brazilië en China leiden af van de problemen op gevestigde markten. Daar stagneert de omzet en staan de marges onder druk.

Nog geen half jaar geleden ging TNT na lang aandringen van beleggers door tweeën in TNT Express en PostNL.

PostNL zou door een sterke kasstroom die het briefverkeer oplevert een scheutig dividendbeleid hanteren. Express zette oud topman Peter Bakker vanwege haar internationale activiteiten juist in de markt als groeiaandeel.

De beloftes zouden wel eens heel snel niet ingelost kunnen worden. Het dividend van PostNL, dat minimaal 150 miljoen euro per jaar zou bedragen staat mogelijk op de tocht.

Topman Harry Koorstra moet wellicht flink bijstorten in de pensioenpot, en heeft de waarde van zijn 30-procent belang in TNT Express zien halveren.

Gezien het hoge dividendrendement van 10 procent lijken beleggers serieus te twijfelen of Koorstra zijn toezegging kan nakomen.

Geen groeiparel
Maar ook de kersverse topvrouw Marie-Christine Lombard heeft moeite haar groeibeloftes na te komen. De onderneming kwam in de laatste acht maanden met liefst drie winstwaarschuwingen.

Begin oktober waarschuwde Lombard al voor de matige resultaten van vandaag. In het derde kwartaal steeg de omzet met 1,3 procent fractioneel tot 1.777 miljard euro.

Natuurlijk is dit voor een deel te wijten aan het beroerde economische klimaat waardoor klanten van TNT voor goedkopere oplossingen kiezen, zoals vervoer over de weg in plaats van door de lucht.

Probleemdossiers
Maar het heeft ook te maken met een aantal probleemdossiers waar maar geen structurele oplossingen voor lijken te komen.

Zo daalt de omzet uit de regio ´Amerika´ met dik 11 procent. Dit komt voornamelijk door Brazilië, waar de integratie van enkele acquisities van twee dochteronderneming problematisch verloopt.

Door problemen bij het samenvoegen van de IT systemen en de hoofdkantoren van koerierdienst Mercurio (overgenomen in 2007) en het expresbedrijf Aracatuba (2009) lopen klanten weg.

De operationele winst was 30 miljoen euro negatief in de Amerika regio in het derde kwartaal ten opzichte van minus negen miljoen euro in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Het management verwacht dat het lek pas halverwege volgend jaar boven is, waardoor hier weer winst kan worden gemaakt.

Wel omzet, geen winst
Uit Azië komt wel groei. De omzet steeg hier in het derde kwartaal met negen procent tot 460 miljoen euro ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Probleem is dat stijgende omzet gepaard gaat met behoorlijke verliezen.

In China heeft het concern te maken met steeds meer concurrentie in het luchtvervoer. Daar komt bij dat de Westerse ondernemingen minder productie outsourcen, waardoor de luchtvaart op de Azië-Europa route sinds juli aan het dalen is.

Kostenbesparingen, zoals de geplande verkoop van één of twee vliegtuigen volgend jaar, moeten de problemen opvangen. Al met al verwacht het management dat de thuismarkt China in 2013 winstgevend is.

Gevestigd
Met al die probleemdossiers in "groeilanden" is het lastig om op de al gevestigde markten Europa, het Midden Oosten en Afrika (60 procent van de omzet) te blijven letten. Hier bleef TNT Express weliswaar winst draaien, maar had het wel te maken met een stagnerende omzet.

Daarbij stond de operationele marge onder druk. Deze daalde van 6,9 procent in het derde kwartaal van vorig jaar tot 6,4 procent. Dit ligt ver onder de operationele doelstelling van 8 a 9 procent waar TNT Express voor 2011 op rekent.

De hamvraag voor beleggers is of de exotische problemen in Brazilië en China het management niet te veel afleiden van de problemen in de eigen achtertuin.

MEER TNT:

6 oktober 2011

 5 augustus 2011

26 mei 2011

25 mei 2011

  8 april 2011

21 februari 2011

 2 december 2010

1 november 2010 


Gerelateerde artikelen

‘Cruciaal kwartaalcijferseizoen’ aan Damrak goed begonnen
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
05-10-2015

Sinds TNT Express werd afgesplitst van PostNL en het een overnameprooi werd…

Lees verder

TNT overname PostNL
TNT Express wil bestuurders meer gratis aandelen geven
24-02-2015

TNT Express sleutelt voor de derde keer in vier jaar aan het beloningsbelei…

Lees verder

TNT beloning pakketbezorging
TNT Express spreekt ruime kaspositie aan voor forse (inhaal)investeringen
17-02-2015

Hogere investeringen moeten TNT Express weer op de kaart zetten. Maar volge…

Lees verder

TNT pakketbezorging

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}