VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overmacht voor PostNL topman Harry Koorstra

Op het eerste gezicht is PostNL een onderneming die aardig draait. Maar door de beroerde balans als gevolg van pensioenproblemen en een fikse afwaardering op het belang in TNT Express staat het dividendbeleid onder druk.

PostNL is volgens veel beleggers het ultieme waardeaandeel. Het aandeel noteert minder dan vijf keer de winst en geeft een dividendrendement van meer dan 10 procent.

Een koopje, zo lijkt ook uit de resultatenrekening van de derde kwartaalcijfers.

De omzet bij post daalt minder hard dan gedacht (minus 3,4 procent), de pakketjesdivisie draait overuren (omzetstijging : 7,5 procent), net als internationale activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië (omzetstijging: 6,4 procent).

Alles bij elkaar reden voor topman Harry Koorstra om de verwachtingen voor dit jaar te verhogen. In plaats van een operationeel cash resultaat van tussen de 130 en 170 miljoen euro, verwacht PostNL nu een resultaat van meer dan 170 miljoen euro.

Toch willen beleggers maar nauwelijks aan het aandeel dat op laag niveau over de beurs dobbert. Het vervelende aan de afkeuring op het Damrak voor Koorstra is dat dit door factoren komt waar hij niet zo gek veel aan kan doen.

Express Overmacht
Bij de splitsing van het voormalige TNT in Express en PostNL in mei, kreeg PostNL een belang van 30 procent in Express.

Het belang was toen 1,583 miljard euro waard. Het aandeel Express stortte echter in elkaar van 9,77 op 1 juni tot 5,22 euro op 1 oktober.

De koersval van Express is niet alleen het gevolg van de moeilijke macro omstandigheden, maar komt ook omdat het topvrouw Marie Christine Lombard maar niet lukt om op te lossen. Iets waar Koorstra weinig invloed op heeft.

Toch resulteert de koersdaling in een forse afboeking op het belang van in totaal ruim 730 miljoen euro. Mede als gevolg van de afboeking blijft er een flinterdun laagje eigen vermogen over van 221 miljoen euro.

De solvabiliteit van de onderneming - de verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal - bedraagt net iets meer dan 6 procent.

Nog een afboeking en PostNL komt in de buurt van een negatief eigen vermogen negatief. Funest voor beleggers want dan mag PostNL geen dividend uitkeren.

Het flinterdunne bufferlaagje zou wel eens weggevaagd kunnen worden als gevolg van nieuwe boekhoudregels voor pensioenen (IAS 19).

Kort gezegd kunnen ondernemingen de tekorten van hun pensioenfondsen vanaf 2013 niet meer uitsmeren over meerdere jaren, maar moet er in één keer een last genomen worden.

Op basis van de huidige parameters bedraagt het verwachte negatieve netto-effect van de herziening van IAS 19 op het eigen vermogen circa 1 miljard euro, aldus het kwartaalbericht.

PostNL wil het boekhoudkundige probleem oplossen door via een ander kanaal de eigen vermogen post weer op te blazen.

Koorstra wil de onderliggende investeringen van Post herwaarderen naar de reële waarde waardoor weer een positief eigen vermogen ontstaat. Door het trucje verwacht PostNL dat het eigen vermogen in de enkelvoudige jaarrekening positief blijft in 2013.

Pensioenprobleem blijft
Of het boekhoudkundige trucje slaagt of niet, beleggers in het postbedrijf blijven met aanzienlijk pensioenrisico's zitten. De marktwaarde van PostNL van 1,2 miljard is klein vergeleken met de totale pensioenverplichtingen van meer dan vijf miljard euro.

Gezien het immense pensioenfonds valt een tekort van 468 miljoen euro dat is ontstaan als gevolg van de lage rente wel mee. Het is de scheve verhouding die maakt dat PostNL pensioenproblemen nauwelijks kan verdragen.

Geen cashdividend meer
De operationele problemen van PostNL zullen "invloed hebben op het vermogen om dividend in contanten uit te keren", schrijft de onderneming. Topman Koorstra is wil in de toekomst dan ook uitsluitend dividend in aandelen uitkeren totdat het geconsolideerde eigen vermogen weer positief is.

Hoewel PostNL aardig draait verpest de beroerde balans het cash dividendfeestje. Een scenario waar Koorstra, die bij de splitsing in mei beloofde dat PostNL een divididendaandeel zou worden, geen rekening mee lijkt te hebben gehouden.




Gerelateerde artikelen