VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN verkiest dividend boven aandeleninkoop

Groeien is al tijden een moeilijk verhaal voor KPN. Om beleggers te binden kocht het bedrijf massaal aandelen in en koerste op aantrekkelijk dividend. Dat lijkt niet lang meer vol te houden.

Een bedrijf dat goed zorgt voor zijn aandeelhouders. Die naam heeft KPN.

De combinatie van een aantrekkelijk dividend en grootschalige inkoop van eigen aandelen maakt de voormalige monopolist geliefd bij beleggers.

Toch zijn er twijfels over de houdbaarheid van dit beleid. Zelf geeft KPN aan het dividend belangrijker te vinden dan de inkoop van eigen aandelen.

Als het telecomconcern er niet in slaagt de winst en kasstroom op peil te houden zal de inkoop van eigen aandelen als eerste sneuvelen.

Dit zei topman Eelco Blok tijdens een ingelaste aandeelhoudersvergadering.

Het dividend, over 2011 zal 85 eurocent per aandeel worden uitgekeerd, wordt zo lang mogelijk ongemoeid gelaten. KPN streeft naar een dividend per aandeel van minimaal 90 eurocent over 2012 en 95 eurocent over 2013.

Sinds het startschot van het aandeleninkoopprogramma in 2004 kocht KPN op de beurs onder leiding van voormalig topman Ad Scheepbouwer voor tien miljard euro eigen aandelen in. Jaarlijks vloeit aan dividend ook een miljard euro het Haagse hoofdkantoor uit.

Kasstroom onder druk
Betere financiële prestaties zijn voor KPN noodzakelijk om het aandeelhoudersvriendelijke beleid voort te zetten. De vrije kasstroom neemt af door haperende inkomsten en hoge investeringen.

Ook zit de schuldratio, de nettoschuld ten opzichte van het bedrijfsresultaat (ebitda), op de grens van wat het bedrijf zichzelf als maximum stelt. Zowel het dividend in stand houden als eigen aandelen blijven inkopen lijkt een schier onmogelijke taak, tenzij KPN nieuwe "cash cows" weet te vinden.

Nieuwe inkomstenbronnen
 Nieuwe bestuurder
-Tijdens de ingelaste bijeenkomst met beleggers konden beleggers kennismaken met een nieuwe bestuurder, Thorsten Dirks.

-Dirks, afkomstig van de Duitse KPN-dochter E-Plus, moet de prestaties van de buitenlandse dochters verder verbeteren.

-Hij is nu ook verantwoordelijk voor het Belgische Base en de overige activiteiten op het gebied van mobiele telefonie buiten Nederland.

-Mocht Dirks onverhoopt ontslagen worden, dan heeft hij naast een ontslagvergoeding van een jaarsalaris ook recht op een extra vergoeding van een half jaarsalaris. 
 

Die nieuwe inkomsten moeten vooral komen uit nieuwe tarieven voor mobiele communicatie die dataverkeer voor grootverbruikers duurder maakt.

Hoewel dit volgens KPN-topman Blok in eerste instantie tot een afname van het marktaandeel lijkt te leiden, vond hij het nog te vroeg om conclusies te trekken.

Naast mobiel dataverkeer blijft ook de vaste internetverbinding van consumenten een punt van aandacht. KPN investeert in glasvezel, maar lijkt hier niet bepaald vol op in te zetten.


Hoewel KPN niet op de doelstelling van 250.000 klanten in 2012 is teruggekomen, ziet het er niet naar uit dat dit gehaald zal worden.

De aanleg van glasvezel tot in de huiskamer is bovendien een dure aangelegenheid. Voorlopig lijkt het oude vertrouwde koperkabel de boventoon te blijven voeren. Glasvezel is meer de extra troef die KPN achter de hand houdt.

MEER OVER AANDELENINKOOP




Gerelateerde artikelen