VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopak goed op koers voor behalen doelstellingen

Wie de verwachtingen tempert kan positief verrassen. Dat moet tankopslagbedrijf Vopak gedacht hebben. De derde kwartaalcijfers zijn beter dan verwacht.

Al vanaf begin dit jaar had Vopak de markt voorbereid op een wat minder jaar, waarin de sterke groei van de afgelopen jaren niet kon worden doorgezet.

De onderneming, die op- en overslagfaciliteiten en logistieke ondersteuning biedt in de markten voor olie, gas, chemicaliën, biobrandstof en LNG, zette voor dit jaar in op een 0-5 procent groei van het bedrijfsresultaat.

Bij de halfjaarcijfers lag het voor buitengewone posten geschoonde bedrijfsresultaat (ebitda) nog 2 procent onder het niveau van vorig jaar. In het derde kwartaal is er gelukkig sprake van een groei van 6 procent tot 163,5 miljoen euro.

Vopak presteert daarmee beter dan verwacht. Analisten waren gemiddeld uitgegaan van een ebitda van 154,2 miljoen euro, ongeveer gelijk aan vorig jaar.

De onderneming ervoer in het derde kwartaal een gezonde vraag naar opslagcapaciteit voor olie en chemicaliën. Bemoedigend is ook dat de markt voor opslag van biobrandstoffen eindelijk wat beter gaat.

Goed op koers
Vopak kan dan ook met een gerust hart vasthouden aan de verwachte ebitda-range van 600-640 miljoen euro voor dit jaar, tegen €598 miljoen euro over 2010.

Na drie kwartalen staat de teller op 458,8 miljoen euro, tegen €452,1 miljoen het jaar ervoor.

De bovenkant van de range lijkt het dus niet te gaan worden, maar ook hier is de markt al goed bewerkt door Vopak en zitten analisten met hun verwachtingen veelal onderin de range.

Met deze resultaten zit Vopak naar eigen zeggen ook goed op koers voor het behalen van de doelstelling van een ebitda van 725-800 miljoen euro voor 2013.

Outperformance
Ondanks het feit dat de winstgevendheid dit jaar nauwelijks verbetert en Vopak de afgelopen kwartalen zelfs licht teleurstelde, is het concern één van de best presterende aandelen in de midkap dit jaar.

Het aandeel noteert zelfs 6 procent hoger dan begin januari, tegen een verlies van een kwart voor de Midkap index.

In zeker zin speelt de onrust in de wereld Vopak een beetje in de kaart. Hierdoor heerst er een onbalans tussen vraag en aanbod, waardoor marktpartijen meer behoefte hebben aan opslagcapaciteit.

Het afgelopen kwartaal waren de tanks van Vopak voor 93 procent bezet, tegen 92 procent vorig jaar. Vooral in Singapore, een belangrijk knooppunt, steeg de bezetting en het resultaat.

Groeikansen
Beleggers zullen ook vooral naar de groeikansen op de langere termijn kijken, die er voor Vopak gezond uitzien.

Tot en met 2014 zal Vopak de opslagcapaciteit uitbreiden met 7,5 miljoen kubieke meter tot 33 miljoen kubieke meter, een expansie van circa 30 procent. . Allemaal investeringen die mogelijk aan het resultaat gaan bijdragen.

Ook de ambities van Vopak op het gebied van vloeibaar gas spreken beleggers aan. Afgelopen kwartaal is in Rotterdam een eerste LNG-terminal geopend en Vopak is recent meerderheidsaandeelhouder geworden in een Mexicaanse LNG-terminal.

LNG draagt nog nauwelijks bij aan het resultaat, maar dan zal alleen maar toenemen.

Groeikansen zijn er, maar met een koers-winstverhouding van circa 15 voor de verwachte winst over 2012 lopen beleggers al behoorlijk op de muziek vooruit.

Winstverwachtingen kan het management sturen, de beurskoers bepaalt de markt.
Gerelateerde artikelen