VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nutreco schakelt tandje bij

Nutreco groeit al jarenlang gestaag door. Een nieuw strategische plan voorziet in een snellere groei en hogere winstgevendheid. Vooral opkomende markten en overnames moeten daaraan gaan bijdragen.

Enkele maanden terug greep Nutreco, samen met DSM, nog naast de overname van concurrent Provimi.

Een nieuw strategisch plan voorziet voor de komende jaren wel in succesvolle overnames.

Prijs bepalend
De markt voor diervoeders is aan het consolideren en daar wil Nutreco aan deel nemen. De sterke balans stelt de onderneming in staat om een leidende rol te vervullen.

Bij de voorgenomen overname van Provimi liet Nutreco blijken daarbij over een ijzeren financiële discipline te beschikken. De prijs was te hoog en de veevoederproducent liet de aankoop van een belangrijke concurrenten lopen.
Onder de nieuwe ambitieuze doelstellingen en een nieuwe financiële topman mogen aandeelhouders hopen dat toekomstige overnames langs dezelfde meetlat worden gelegd.

Verkoop Hendrix
Consoliderende markten betekent dat ook afscheid van activiteiten kan worden genomen. Tegelijk met de nieuwe strategie werd de verkoop van Hendrix aangekondigd.

De producent van mengvoeders is voornamelijk actief in Nederland en België en vorig jaar nog goed voor een omzet van 830 miljoen euro. Koper voor een bedrag van 92,5 miljoen euro is het eveneens Nederlandse ForFarmers.

"Na intensief onderzoek van de strategische opties, kwamen we tot de conclusie dat in een consoliderende markt, verkoop de beste toekomstige mogelijkheden biedt voor Hendrix en haar stakeholders, aldus Nutreco topman Wout Dekker.

Voor Nutreco betekent bouwen dus niet alleen kopen, maar soms ook verkopen.

Bevestiging vooruitzichten 2011
Bij de publicatie van het nieuwe plan meldde Nutreco voor het lopende jaar een bedrijfsresultaat (EBITDA) te verwachten van 230 miljoen euro. Daarmee zal de doelstelling van het oude strategische plan uit 2006 worden gerealiseerd. Tijd voor een nieuwe uitdaging.

Nieuw winstdoel
Over vijf jaar zal het bedrijfsresultaat moeten groeien tot 400 miljoen euro. De manier waarop blijft grotendeels gebaseerd op de strategie die de afgelopen jaren is gevolgd. Daarmee is weinig nieuws onder de zon, maar de focus en doelstellingen in het nieuwe plan zijn wel scherper en hoger gesteld.

Aangescherpte doelstellingen
Zo dient de helft van de groei van het bedrijfsresultaat binnen de divisie Premix en Feed specialties voor rekening te komen van groeiregio;s. Daarbij noemt Nutreco onder andere Azië en Zuid-Amerika.

Groei bij de visvoeractiviteiten komt voor een groot deel door de expansie in voer voor vissoorten anders dan zalmachtigen. Ook daarbij is wederom aandacht voor opkomende landen als China, Vietnam en Brazilië. Dit zijn allen belangrijke producenten van gekweekte vissoorten als Tilapia en garnalen.

Daarnaast moet de winstgevendheid de komende jaren omhoog. Voor de visvoeractiviteiten stijgt het margedoel van 6 naar 7 procent, terwijl de marge voor de Premix divisie uiteindelijk de huidige doelstelling van 7 procent zal overstijgen.

Aandacht op overnameprijs
Nutreco blijft focussen op de vertrouwde groeimogelijkheden, maar schakelt in het nieuwe strategische plan wel een tandje bij ten opzichte van het vorige plan. Vooral de verhoogde aandacht voor overnames verdient daarbij de nauwlettende aandacht van beleggers, want Nutreco moet wel zorgvuldig op de centjes blijven passen.
Gerelateerde artikelen