VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold boert goed in derde kwartaal

Ahold heeft een mooie omzet- en winstgroei laten zien in het derde kwartaal, maar beleggers willen meer.

Vollere winkelwagentjes voor Ahold in zowel Nederland als de Verenigde Staten, zo blijkt uit de derde kwartaalcijfers.

Vooral de omzetgroei bij de Amerikaanse winkels die langer dan een jaar open zijn nam met 4,5 procent (exclusief benzineverkopen) springt in het oog. In Nederland nam hetzelfde getal met drie procent toe.

Topman Dick Boer deelt mee dat, net als vorig kwartaal, aan beide kanten van de oceaan het marktaandeel groter is geworden.

Omzetgroei kan op twee manieren: één: meer verkopen, twee: wat je verkoopt afrekenen tegen hogere prijzen. Boer lukte beide en dat is knap.

De omzetstijging van 2,5 procent tot 6,9 miljard euro in het derde kwartaal ging namelijk gepaard met een lichte verbetering van de operationele marge tot 4,7 procent. Ideaal want het laat zien dat Ahold in het moeilijke economische klimaat klanten toch de inflatie kan doorbereken.

Joe Sixpack
Overigens komt de lichte verbetering van de marge en de mogelijkheid tot doorberekenen van de inflatie volledig op het conto van de Amerikaanse Stop & Shop, Giant Landover en Giant Carlisle winkels.

De operationele marge groeide hier van 3,7 procent in het derde kwartaal vorig jaar naar 4,1 procent dit kwartaal.

In Nederland moest Albert Heijn klanten over de streep trekken met aanbiedingen, campagnes (stunten met een overvloed aan Disney-prullaria) en verlagingen van de prijs. Boer noemt de ´Zomerhits´-actie een groot succes, maar het gestunt met prijzen zet wel de marges in Nederland onder druk.

De operationele marge daalde van 7 procent in het derde kwartaal van 2010 naar 6,4 procent in het huidige kwartaal.

Aangezien het grootste deel van de omzet uit de Verenigde Staten komt, 60 procent, verbeterde de marge voor de groep. Topman Dick Boer wil blijven sturen op "een evenwicht tussen marge en groei".

Daarbij blijft hij op de kleintjes letten."De goede resultaten zijn mede te danken aan blijvende sturing op kostenbeheersing en daar gaan we dus mee door", aldus Boer.

Discipline van Boer
De cijfers vertellen dat Ahold goed gepositioneerd is en in staat om meer omzet uit hetzelfde aantal vierkante meters te persen. Toch gaat dit analisten en beleggers te langzaam. 95 procent van de omzet komt uit Nederland en de Verenigde Staten. Volwassen markten waar de rek voor Ahold wel toch echt wel een beetje uit is.

Ondertussen blijft de cash bij Ahold wel binnenstromen. In het derde kwartaal weer 220 miljoen euro (vrije kasstroom). Boer zit eind derde kwartaal op een berg cash van 2,5 miljard. Amechtige beleggers willen wel eens weten wat Ahold daar mee gaat doen.


Boer trekt zich hier vooralsnog weinig van aan. Zo liet Boer de in de etalage staande Hema en online warenhuis Wehkamp aan zijn neus voorbij gaan. Naar verluidt was de hoge vraagprijs een obstakel.

Het vergde waarschijnlijk discipline, want Boer wil uitbreiden in non food (Hema) en de verkoop via internet (Wehkamp). Misschien speelt het boekhoudschandaal uit 2003 dat het gevolg was van ongebreidelde groeiambities hier een rol.

Groeiparels zijn te klein
Vooralsnog groeit Ahold op eigen kracht. Zo maakte België in oktober kennis met een tweede Albert Heijn winkel. De testwinkel in Brasschaat overtrof "de stoutste dromen van het management" en in 2012 komen er nog eens acht winkels bij.

Vlak over de oostgrens is Ahold voornemens om Duitsers kennis te laten maken met enkele AH-to-go gemakswinkels. Het succes van de gemakwinkels kopieert Boer ook in de Verenigde Staten met een tweede opening van een Giant to Go winkel.

Dit is natuurlijk een succesverhaal. Maar qua omzet zet het nauwelijks zoden aan de dijk. Zo schat SNS Securities dat de gemakswinkels AH to Go in Nederland minder dan 1 procent aan de groepsomzet bijdragen.

Hetzelfde gaat eigenlijk op voor de internet thuisservice Albert in Nederland en Peapod in de Verenigde Staten. In de laatste zes jaar groeiden de internetverkopen met 13 procent per jaar. Een topper, maar gezien de bijdrage van 1,4 procent aan de totale omzetgroei blijft de impact beperkt.

Duidelijkheid
Volgende week maandag geeft Ahold een strategie update. De belangrijkste vraag die Boer beleggers schuldig is - waar gaat de groei vandaan komen - zal daar hopelijk beantwoord worden.




Gerelateerde artikelen