VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Strategie update Ahold brengt niet gehoopte vuurwerk

Meer dividend en het lopende aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro zal Ahold van enig overtollig kasgeld ontdoen. Beleggers wachten echter op een grote overname. Laat Ahold daar nou niets over zeggen.

Op een dag voor beleggers ontvouwde Ahold gisteren zijn nieuwe strategische speerpunten. Hoewel het verhaal goed in elkaar zit, bleef het echte vuurwerk uit.

Ahold zit op een geldzak van 2,5 miljard euro, een ongekende luxe, wat beleggers graag aangewend zien worden voor een lucratieve overname.

Helaas, de strategische update van het supermarktconcern komt nogal behoudend over. In plaats van een mooie investering gaat het concern meer dividend uitkeren.

Het uitkeringspercentage gaat omhoog naar 40-50 procent van de genormaliseerde nettowinst. Een vast percentage hanteerde Ahold hiervoor niet.

De grootgrutter keerde vorig jaar 29 cent per aandeel uit, wat al neerkwam op een pay-out van 40 procent. In de jaren ervoor lag de pay-out veelal rond de 30 procent. Toch zou daar dit jaar wel eens een dubbeltje bij kunnen komen.

Daarnaast loopt er sinds begin maart 2011 een aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro, een kleine 10 procent van het totaal. Tot op heden heeft Ahold voor ruim 600 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht.

Strategie-update
De strategie van Ahold is gebaseerd op zes pijlers die het concern in de voorhoede van de levensmiddelenhandel moet houden.

 Nieuwe zwaargewicht
-Ahold had de beleggersdag nog niet afgerond of er was ander groot nieuws uit de supermarktwereld.

-Familiebedrijf Jumbo neemt voor bijna 1 miljard euro C1000 over.

-Daarmee krijgt Albert Heijn een grote concurrent naast zich. AH heeft een marktaandeel van zo'n 33 procent. Jumbo komt nu op ongeveer 23 procent.

-Echte majeure veranderingen zal dat voor AH niet inhouden. Sinds de zomer van 2010 ging het inkoopproces van C1000 en Jumbo al samen.

-Toch is er nu duidelijk één grote partij naast AH. En dat feit alleen al zou wel weer eens flinke prijsconcurrentie tot gevolg kunnen hebben.

-En dat zou nieuwe prijsverlagingen kunnen betekenen. Daar zit Ahold niet op te wachten.
Kortgezegd komt het er op neer dat Ahold er nog harder aan zal trekken het de klant naar de zin te maken in de winkel en dat er expansie in het buitenland gezocht wordt.

Verder moeten de verkopen via internet verdrievoudigd worden tot 1,5 miljard euro in 2016 (5 procent van de huidige concernomzet), komt de nadruk meer op het huismerk te liggen en is een nieuw kostenbesparingsprogramma van 350 miljoen euro aangekondigd.

Bij de geografische expansie gaat het dan om groei in de huidige markten in de Verenigde Staten en in Europa, maar nadrukkelijk ook in nieuwe omringende landen. Het is de bedoeling de succesvolle Albert Heijn en Giant Carlise uit te rollen.

Specifieke landen wil Ahold niet noemen, maar het moet gaan om landen die in de tweede groeifase zitten. Een wat vaag begrip.

Marktreactie
Analisten vinden de update van Ahold’s strategie over het algemeen weinig schokkend, al is alleen SNS lovend. De ogen van de markt blijven gericht op de omvangrijke kaspositie van het concern en de geografische expansie.

Over beide aspecten laat het concern weinig los. Toch blijven de meeste analisten wel positief over het aandeel. Met een koers-winstverhouding van rond de 9-10 en een dividendrendement van dik 4 procent is het aandeel redelijk gewaardeerd.

Daarnaast houdt Ahold eigenhandig de fantasie in het aandeel door over de echte strategische issues te zwijgen. Ahold wekt toch ook vooral de indruk dat het vanwege de grote concurrentie en zwakke economie de interne efficiency omhoog moet gooien om de marges te bewaken. 

Over het afgelopen kwartaal verbeterde de operationele marge licht tot 4,7 procent, maar dat is nog onder de doelstelling van 5 procent.

Het mag niet verbazen als Ahold in de achterkamertjes toch een grote overname overweegt. De huidige nieuw aangekondigde initiatieven vergen niet al te grote investeringen.

De verhoging van de pay out zal ook zeker ten doel hebben de beurskoers te ondersteunen, wat gelegen komt als er wellicht een emissie nodig is ter financiering van een grote vis.

LEES MEER:
17 november 2011

25 augustus 2011

7 juni 2011

4 maart 2011

20 januari 2011

18 november 2010

18 november 2010

15 november 2010

26 augustus 2010


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen