VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mexicaans bod op Wavin is te laag

De absolute koersuitschieter dezer dagen komt op naam van buizenbedrijf Wavin. De koers verdubbelde in twee dagen tijd na overnamebod van een Mexicaanse sectorgenoot. Toch is dat bod duidelijk te laag.

Buizenmaker Wavin heeft een ongevraagd bod op alle aandelen ontvangen van 8,50 euro per aandeel.

Bieder is de Mexicaanse sectorgenoot Mexichem, dat behalve in buizen ook in chemie actief is. Mexichem is beursgenoteerd en heeft een omzet van omgerekend 2,2 miljard euro en een beurswaarde van 4,4 miljard euro.

De Mexicanen zijn veel winstgevender dan Wavin: de winst-marge (EBITDA) is 22 procent tegen 8 tot 9 procent voor de meeste Europese buizenmakers.

Wavin meldde in haar laatste halfjaarbericht dat de EBITDA-marge was gedaald van 8,1 procent in 2010 naar 6,8 procent in de eerste helft van 2011.

Juiste moment
De motieven voor de Mexicanen zijn niet helemaal duidelijk. Er zouden meer synergievoordelen behaald kunnen worden als Wavin zou worden overgenomen door een Europese concurrent, maar de meeste Europese bedrijven zijn door de crisis uiterst voorzichtig.

Mexichem heeft de middelen en slaat op het juiste moment toe. Het lijkt vooral een strategische overname waarmee de positie in Europa wordt versterkt en toegang wordt gekocht tot Wavins technologie en expertise.

Genoeg?
Het bod van Mexichem lijkt op het eerste gezicht behoorlijk. Met het bod van 8,50 euro per aandeel krijgen aandeelhouders het dubbele ten opzichte van de beurskoers begin deze week.

Nadere bestudering leert dat het hier toch om te mager aanbod gaat. Bij overnames is het goed te kijken naar de ondernemingswaarde, ongeveer de beurswaarde plus de per saldo uitstaande schulden.

Die ondernemingswaarde wordt dan afgezet tegen omzet en resultaat, met name het bruto resultaat voor rente, afschrijvingen en belasting: de EBITDA.

Mexichem zelf kent een ondernemingswaarde van omgerekend 5 miljard euro. Dat is ruim 10 maal de EBITDA van 486 euro die in 2010 werd geboekt.

Nu zal Wavin niet snel de 22 procent marge van Mexichem gaan evenaren in de moeilijke Europese markt, en ook de groeiverwachting is hier een stuk lager. Maar historisch was de marge bij Wavin 11 procent en 8 procent moet toch haalbaar zijn in de komende jaren.

Op de voor komend jaar geschatte omzet van 1.400 miljoen euro is dat 112 miljoen. Wavin heeft een netto schuld van 332 miljoen. Er staan 50,8 miljoen aandelen Wavin uit, dus met 8,50 euro per aandeel bieden de Mexicanen 432 miljoen voor de aandelen.

Samen is dat dus een ondernemingswaarde van 763 miljoen, minder dan 7 keer de EBITDA die in 2012 realistisch lijkt en ook door analisten verwacht wordt.

Potentie
De Mexicanen zullen Wavin echter niet kopen als zij niet geloven dat zij de winstgevendheid weer kunnen opvoeren richting de historische 11 procent. Dan is de overnameprijs nog maar 5 keer de EBITDA en dat is een koopje.

8,50 euro is dan misschien twee keer zoveel als de beurskoersen van vorige week, het is toch te weinig voor Wavin. Het aandeel deed een half jaar geleden nog 12 euro.

Mexichem zal meer moeten bieden. Al is het maar om de grootaandeelhouders te overtuigen: in totaal is bijna 40 procent van de aandelen in handen van partijen met minimaal een belang van 5 procent.

Zij zitten er niet voor de korte termijn en kochten in veel gevallen op aanzienlijk hogere koersen. Inmiddels heeft de grootste aandeelhouder Delta Lloyd al uitermate zuinig gereageerd. En geef ze eens ongelijk.

GROOTAANDEELHOUDERS WAVIN 
 
Gerelateerde artikelen