VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spel rond TNT Express opnieuw op de wagen

Twee activistische aandeelhouders voeren de druk verder op bij TNT Express. Een wenslijstje is afgeleverd bij het Hoofddorpse hoofdkantoor van de pakjesbezorger. De pijlen zijn nu gericht op de commissarissen.

Daarmee is de geest uit de fles.

Hedgefonds Jana Capital en het Canadese pensioenfonds Aimco trekken samen op en willen drie aanvullende commissarissen benoemen.

Volgens beide activistische aandeelhouders, blijkens de registers van beurswaakhond AFM samen goed voor ruim zeven procent van de aandelen, maken het management en hun toezichthouders onvoldoende progressie om het gehavende concern er weer bovenop te helpen.

Nieuwe fase
Deze zet van Jana en Aimco betekent dat de strijd om TNT Express een nieuwe fase is ingegaan. In december 2009 overschreden beide partijen voor het eerst de wettelijke meldingsgrens van vijf procent.

Rond die tijd begonnen ze ook bij het toenmalige TNT op de deur te bonken. Hun investering is tot nu toe geen gelukkige gebleken. En dus moet de vaart erin.

Het trio dat al aan het warmlopen zou zijn, bestaat uit Thomas Delbrook, voormalige hoofd van de fusie- en overnameafdeling van concurrent UPS, David Siegel (oud-bestuurder US Airways) en de voormalige topman van TNT's expresdivisie Alan Jones.

Jones was de voorganger van Lombard en vertrok in januari 2004 bij het concern. Voormalig Unilever-baas Antony Burgmans voert sinds de splitsing van het oude post- en expresbedrijf TNT de zeskoppige raad van commissarissen aan.

Wind op kop
Sinds de splitsing eind mei van postbedrijf PostNL had TNT Express veel kopwind. In oktober klonk zelfs een winstalarm.

Steeds meer klanten laten onder druk van de economische vertraging minder dringende pakjes liever via de boot versturen dan met het duurdere vliegtuig. Dat zette de inkomsten van TNT in Europa, het Midden-Oosten en Afrika flink onder druk. Ook in China lopen de zaken iets minder. Tot overmaat van ramp verloor TNT in Brazilië klanten door integratieproblemen met overgenomen bedrijven.

In zeven maanden tijd verloor TNT Express ruim 35 procent van haar beurswaarde. Zo'n twee miljard euro is in rook opgegaan.

Strijdplan
Krap twee maanden geleden liet de baas van Aimco nog publiekelijk weten topvrouw Marie-Christine Lombard te willen vervangen.

Die wens zal niet van tafel zijn, maar een strijdplan waarin eerst de samenstelling van het toezichthoudende corps onder handen wordt genomen, heeft meer kans van slagen.

Als de beide kemphanen Lombard tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering op 11 april zouden willen ontslaan, zal het conflict sneller escaleren en is een juridische strijd waarschijnlijker.

Door verse commissarissen in de boardroom te parachuteren kan van binnenuit gemasseerd en gestuurd worden. Als een van de drie nieuwelingen dan ook nog eens de voorzittershamer van Burgmans weet te bemachtigen, kan het tempo van de gewenste veranderingen nog meer in eigen hand worden gehouden.

PostNL
Een andere aandeelhouder, MacKenzie Cundill, die ruim vijf procent van TNT Express in handen heeft, ondersteunt Jana en Aimco.

Maar de belangrijkste partij die de activisten aan boord moeten halen, is PostNL, met 29,9 procent de grootste aandeelhouder. Vanuit het Haagse hoofdkantoor hebben ceo Harry Koorstra en cfo Jan Bos de waarde van hun aandelenpakket in elkaar zien zakken.


PostNL houdt de kaarten vooralsnog tegen de borst, al liet president-commissaris Piet Klaver wel al weten dat "Burgmans voorlopig moet kunnen doorgaan". Of Koorstra er net zo over denkt, is nog niet duidelijk.

Vanaf de splitsing per 31 mei 2011 mocht PostNL haar belang gedurende zes maanden niet afstoten, een zogenaamde lock-up, maar die periode is inmiddels verstreken. Koorstra en Bos zouden dus aandelen kunnen verkopen aan Jana en Aimco.

Uit het splitsingsdocument blijkt bovendien dat als PostNL onderhands meer dan tien procent van de TNT Express aandelen afstoot, vanaf dat moment voor de niet verkochte stukken een nieuwe lock-up periode van 90 dagen van kracht wordt.

En dus zullen Jana en Aimco bij hun bezoekjes aan Hoofddorp ook even op de koffie gaan bij hun medeaandeelhouder. Steun uit die hoek is meer dan welkom. Als PostNL aansluit en stelling neemt tegen oud-collega's, is de overwinning veiliggesteld.

Geen verstoppertje meer
Jana en Aimco werken het liefst in de luwte. Dat deden ze eerder bij Philips en nu ook al bijna twee jaar bij TNT.

Maar met deze openlijke motie van wantrouwen aan het adres van TNT Express kan dat niet meer. De schuchtere activisten zullen hun beweegredenen om in te grijpen nu moeten verantwoorden richting andere aandeelhouders.

Helemaal als hun plan de aandeelhoudersvergadering haalt. Dat is niet alleen het podium om bestuur en commissarissen het vuur aan de schenen te leggen, maar ook de plaats waar beleggers met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Jana en Aimco moeten kleur bekennen en hun kaarten op tafel leggen. Verstoppertje spelen kan niet meer.




Gerelateerde artikelen